Parhaat ensi-iltaelokuvat 2014

GodzillaVuosi 2014 toi valkokankaille todellisia yllättäjiä, sekä takuuvarmoja hittejä. Tässä vuoden viisi parasta elokuvaa, jotka tulivat Suomessa laajempaan levitykseen.

Heti alkuun on huomautettava, että tämä ei ole lista parhaista vuoden aikana näkemistäni elokuvista. Mukaan listaukseen on laskettu näkemäni nelisenkymmentä ensi-iltaelokuvaa, jotka tulivat Finnkinon teatterilevitykseen. Suoraan DVD/Blu-ray -levitykseen tulleita elokuvia tai festivaaleilla esitettyjä uusia elokuvia ei ole laskettu mukaan. Valitettavasti sellainenkin helmi kuin White God jäi pois listauksesta, sillä elokuva jäi ilmeisesti vaille laajempaa levitystä. Pyrin myös mahdollisimman tiukkaan objektiivisuuteen, mutta alla on myös viisi kunniamainintaa elokuvista, joiden katsomisesta nautin henkilökohtaisesti erittäin paljon, vaikka niillä olikin ongelmansa.

1. Moebius

Moebius

Kim Ki-dukin tinkimätön sekoitus ihmissuhdedraamaa, trilleriä, kauhua ja sysimustaa komediaa. Vaikka elokuva on jo teemojensa ja tarinansa puolesta kiitettävä, nousee se kärkipaikalle toteutuksensa vuoksi. Moebiuksessa (2013) ei nimittäin lausuta sanaakaan, mutta se sisältää silti kiinnostavan juonen. Sanaton tarinankerronta nostaa etualalle elokuvakerronnan keinot ilman, että elokuva muuttuu vaikeastilähestyttäväksi taide-elokuvaksi. Se on melkoinen saavutus.

2. He ovat paenneet

He ovat paenneet

He ovat paenneet (2014) on omaehtoisinta kotimaista elokuvaa pitkään aikaan. Jo Muukalaisella (2009) vakuuttanut J-P Valkeapää teki unenomaisen road movien kahden teini-ikäisen pakomatkasta, jonka käänteet seuraavat toisiaan niin sattumanvaraisesti, että se alkaa tuntua käsinkosketeltavan todelliselta. He ovat paenneet ei myöskään pelkää järkyttää katsojaansa. Se on monitasoinen teos, joka ei kotimaassaan ole saanut ansaitsemaansa huomiota.

3. The Congress

The Congress

Vaikka Snowpiercer (2013) oli erinomaista scifi-toimintaa, menettää se paikkansa vuoden tieteiselokuvana The Congressille (2013). Robin Wrightin tähdittämä, osittain animoitu The Congress perustuu hyvin löyhästi Stanislaw Lemin Futurologiseen kongressiin (1971), mutta nousee tavanomaista filmatisointia itsenäisemmäksi teokseksi. Lue tästä täyspitkä arvostelu.

  4. Her

Her

The Congressin tapaan Spike Jonzen Her (2013) vie tieteisfiktion lähemmäs draamaa tai jopa romanttista komediaa. Elokuva palkittiin parhaan käsikirjoituksen Oscarilla, eikä ihme. Joaquin Phoenixin yllättävän herkästi näyttelemän Theodoren romanssi henkilökohtaisen käyttöjärjestelmän kanssa on paitsi kekseliäs, myös todentuntuinen ja kaunis. Elokuvan loppu saattaa jakaa mielipiteitä, mutta ainakaan tämä elokuva ei aliarvioi katsojansa älykkyyttä.

5. The Salvation

The Salvation Täytyy tunnustaa, että tämän paikan täyttäminen oli vaikeaa. Lopulta nostan tanskalaisen Kristian Levringin kansainvälisen läpimurtoelokuvan viiden parhaan joukkoon ei niinkään siksi, että se olisi mullistava elokuva, vaan siksi, että siinä on hallittu ohjaus, hyvä tarina ja erinomaiset näyttelijät. Elokuvan keskushahmoja esittävät Mads MikkelsenJeffrey Dean Morgan, Eva Green ja Mikael Persbrandt muodostavat rautaisen nelikon. Samalla Levringin tavassa kuvata Yhdysvaltain karua etelää, ns. ”villiä länttä”, on paljon yhteistä Cormac McCarthyn The Border Trilogyn kanssa – ja se voi olla vain hyvä asia!

*

Lopuksi vielä kunniamaininnat. Näistä elokuvista pidin paljon, vaikkeivät ne mitään mestariteoksia välttämättä olleetkaan. (Näitä ei tule käsittää saman listan sijoiksi 6-10, vaan aivan omaksi listakseen.)

Godzilla (2014)

Snowpiercer (2013)

–  Out of the Furnace (2013)

– Gone Girl (2014)

– Boyhood (2014)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s