The Congress

The Congress(Ranska & Israel, 2013)

Sarja: Espoo Ciné 2014.

Ikään kuin Snowpiercer (2013) ei olisi tarjoillut tarpeeksi loistavaa scifiä yhdelle vuodelle, saamme nauttia vielä Ari Folmanin erinomaisesta The CongressistaStanisław Lemin romaaniin etäisesti perustuva elokuva haastaa katsojansa älylliselle ja tunteelliselle matkalle, jossa todellisuuden tasot sekoittuvat ja tulevaisuus näyttää hyvin epävakaalta.

The Congressin keskiössä on itseään esittävä Robin Wright, joka saa elämänsä viimeisen näyttelijätyön: Tuotantoyhtiö Miramount haluaa skannata näyttelijän kokonaisuudessaan tietokoneelle ja käyttää häntä tästä lähin kokonaan ohjelmoituna näyttelijänä. Wrightin poika Aaron (Kodi Smit-McPhee) kärsii rappeumasairaudesta ja ilmeisesti epävarma tulevaisuus saa naistähden lopulta suostumaan diiliin.

20 vuotta myöhemmin hänet kutsutaan kunniavieraana Futurologiseen kongressiin, joka järjestetään kokonaan ”animoidulla alueella”, jossa ihmiset siis näkevät ja kokevat kaiken animoituna. Kongressi ei kuitenkaan suju täysin suunnitelmien mukaan ja alkaa huikea matka tulevaisuuteen ja tajunnan rajoille.

Osittain animoitu The Congress on sekä visuaalisesti yltäkylläinen että älyllisesti haastava kokemus. Se on scifiä ilman toimintarymistelyä, mutta tarina kietoutuu keskeisesti tieteellisten edistysaskelten ympärille, joten lopputulos on kuitenkin kirjaimellisesti tieteisfiktiota. Animaatio on toki huikean tyylikästä ja uskomattoman täynnä yksityiskohtia, mutta livenä kuvatut osuudet puolestaan osoittavat, ettei hyvä scifi edellytä CGI-tehosteita ja valtavaa budjettia.

The Congress perustuu Lemin Futurologiseen kongressiin (1971) loppupuolen tulevaisuuskuvansa osalta, sekä henkisesti. (Useampia Lemin kirjoja tähdittävää Ijon Tichya ei tosin elokuvassa nähdä.) Elokuvan maailma on uskottava, mutta Lemiä jäljitellen myös voimakkaan satiirinen. Muutamat pop-kulttuuriviittaukset on tarkoitettu valtavirtayleisölle, mutta nekin on tehty vielä hyvällä maulla ja rikkomatta tarinamaailmaa liikaa.

Vaikka muutkin näyttelijät (mm. Jon HammHarvey Keitel ja Paul Giamatti) tekevät hienot roolityöt, on The Congress näyttelijöiden osalta kokonaan Robin Wrightin tähtihetki. Hän tekee hienoa työtä paitsi livenä, myös ääninäyttelijänä piirrososuudessa. Erityismaininnan ansaitsee myös aiemmin lähinnä sivuosia tehnyt Danny Huston, jonka roolitus Miramountin inhottavana elokuvapomona osuu kuin nyrkki silmään.

The Congress on monitasoinen scifi-draama, joka yllättää, hätkähdyttää ja säväyttää. Paljon enempää ei elokuvalta voisi toivoa. En olisi hämmästynyt, vaikka tästä muodostuisi scifi-klassikko.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s