Stoker

India (Mia Wasikowska) syntymäpäivälahjojensa ympäröimänä. (Kuva: HIFF)

India (Mia Wasikowska) syntymäpäivälahjojensa ympäröimänä. (Kuva: HIFF)

(Iso-Britannia / Yhdysvallat, 2013)

Sarja: R&A 2013.

Etelä-korealaisen Park Chan-wookin ensimmäinen Hollywood-ohjaus on tiivistunnelmainen psykologinen trilleri.

Stoker on kertomus nuoresta India Stokerista (Mia Wasikowska), jonka isä on juuri kuollut kun hänen elämäänsä astuu Charlie-setä (Matthew Goode), josta India ei ollut edes kuullut aiemmin. Charlie asettuu Indian ja Nicole Kidmanin esittämän äidin kanssa asumaan kaukana kaikesta olevaan maalaistaloon, ja Charlien ja äidin välit alkavat tuntua turhankin lämpimiltä. Pian myöskään India ei kuitenkaan voi mennä minnekään tuntematta Charlien painostavaa katsetta niskassaan.

Vaikka Stoker on Hollywood-tuotanto, on se läpeensä tunnistettavissa Parkin elokuvaksi. Symboliset yksityiskohdat, hengästyttävän tyylikkäät asettelut (mise-en-scène) ja vihjaileva kerronta ovat kaikki Parkin elokuvien tunnusmerkkejä. Merkittävää on huomata, että ohjaajan omaperäinen, valtavirran ja arthousen välimailla tasapainoileva tyyli toimii loistavasti myös Etelä-Korean ulkopuolella.

Aiemmin muun muassa In Treatment -sarjassa (2008) ja The Kids Are All Rightissa (2010) vakuuttanut Wasikowska avartaa repertuaariaan synkistelevänä, jopa pelottavana 18-vuotiaana Indiana, jonka sielunelämä lipuu alati kauemmas katsojan ulottuvilta. Myös Nicole Kidman tarjoilee pitkästä aikaa todella vahvan suorituksen, siinä missä Matthew Goode on roolinsa puolesta hillitty ja hallittu.

Stoker laajenee kauhuelokuvan tyylikeinoilla leikittelevästä trilleristä syvemmäksi sukellukseksi seksuaalisuuden ja perhesuhteiden kiemuroihin. Moni kohtaus painuu mieleen samaan aikaan sekä eroottisesti latautuneena että luotaantyöntävänä. Oldboyn (2003) tapaan Park nostaa esiin vaikean moraalisen asetelman, jota ei pureskelematta niellä.

Elokuva ei lopulta kohoa samalle tasolle kuin Parkin aiemmat Sympathy for Mr. Vengeance (2002) ja Thirst (2009), mutta se on vahva avaus kansainväliselle uralle. Merkittävä debyytti Stoker on myös käsikirjoituksen puolesta, sillä tekstistä vastaa Prison Break -sarjan (2005) tähtinäyttelijä Wentworth Miller, joka ei IMDB:n mukaan ole käsikirjoittanut mitään aiemmin julkaistua. Melkoinen temppu ensikertalaiselta ja Parkin toteutukselle erinomaisen sopiva käsikirjoitus.

One comment

  1. Päivitysilmoitus: Oldboy | Obskuuri.net

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s