Albatross

Albatross(Iso-Britannia, 2011)
Sarja: Season Film Festival.

Albatross on tyypillinen draamakomedia, joka tarjoaa niin omaperäisiä hetkiä kuin tuttuja kliseitäkin.

Niall MacCormickin ohjaama Albatross kertoo pikkukaupungin majataloon siivojaksi saapuvasta Emeliasta, jota esittää Downton Abbey -tähti Jessica Brown Findlay. Cliff House -majataloa pitävät samannimisen romaanin kirjoittanut Jonathan Fischer (Sebastian Koch) ja hänen katkera vaimonsa Joa (Julia Ormond), joka on joutunut hylkäämään näyttelijänuransa kuuluisan miehensä elättämiseksi.

Villi ja arvaamaton Emelia ystävystyy ensin perheen tyttären Bethin (mm. Cemetery Junctionista tuttu Felicity Jones) kanssa, mutta pistää sittemmin myös ikääntyvän kirjailija pään pyörälle. Perhesuhteet ajautuvat konfliktiin samalla kun alaluokkainen Emelia haaveilee itsekin kirjailijanurasta ja Oxfordiin pyrkivä Beth kokee ensi kertaa nuoruuteen kuuluvan vapauden huuman.

Tamzin Rafnin käsikirjoitus on hyvin ennalta-arvattava, mutta se onnistuu silti paikoin oivallisesti. Tilannekomediaa käytetään säästeliäästi, mikä antaa hauskoille osille enemmän painoarvoa. Näyttelijätyö on tasaisen laadukasta, kuten kokeneilta tv- ja elokuvaveteraaneilta sopii odottaakin.

Elokuva kirjailijakuva kärsii tutuista kliseistä: kirjailija on aamutakissa patsasteleva, ihmissuhteissa avuton erakko, jonka menestyksen päivät ovat takana päin ja jolla tietenkin on writer’s block. Enemmänkin kirjailijoista kertovia elokuvia nähneille tämä alkaa olla vähän väsyttävää.

Albatrossin tapauksessa olisi mielummin voitu omistaa enemmän aikaa Bethin ja Emelian suhteelle, kuin Jonathanin melko eleettömälle hahmolle. Myös Julia Ormondi esittämä vaimo olisi ansainnut kunnollisen sivutarinansa, ja tällaisenaan hän jää lähinnä riitelevän vaimon tasolle.

Albatross on tavanomainen draamakomedia niin hyvässä kuin pahassa. Se käsittelee kiinnostavia teemoja, kuten aikuistumista, menestystä ja ihmissuhteita, muttei uppoudu mihinkään aiheeseen pintaa syvemmälle. Sävy on kuitenkin sopivan kevyt, ja loppu nostattaa hieman poikkeavalla sulkeumallaan.

Lisätietoa ja näytökset: Season Film Festival.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s