A Simple Life

A Simple Life

(Tao Jie, Hong Kong 2011)
Sarja: Season Film Festival.

Hongkongilainen A Simple Life tarjoaa todentuntuisen kuvauksen vanhenemisesta ja perhesuhteista, mitä väkevät näyttelijäsuoritukset ja ammattimainen kerronta tukevat.

Naisohjaaja Ann Huin A Simple Life on voimakas draamaelokuva ikääntyvästä taloudenhoitajasta Ah Taosta (Deannie Yip), joka ei sydänkohtauksen jälkeen halua olla enää isäntäperheensä taakkana. Taon työnantaja Roger (Andy Lau) maksaa hänelle paikan vanhainkodista, jonne asettuminen ei kuitenkaan osoittaudu aktiiviselle vanhukselle kovin helpoksi.

Sekä Deannie Yip että muun muassa Infernal Affairsista (2002) tuttu Andy Lau ovat molemmat veteraaninäyttelijöitä, mikä todella näkyy myös lopputuloksessa. Roger on myötätuntoinen elokuvatuottaja, joka pitää Ah Taoa perheenjäsenenä. Tao itse taas on vuoroin rakastava, vuoroin äreä ja itsepäinen.

A Simple Lifen parasta antia ovatkin Taon ja Rogerin yhteiset kohtaukset, jotka keskittyvät heidän epäkonventionaaliseen suhteeseensa. Tao on Rogerille kuin äiti tai ystävä. Kontrastina taas Rogerin suhde oikeaan äitiinsä (Fuli Wang) on viileä ja etäinen. Tao ja Roger ovat molemmat yksinäisiä ja omilla tavoillaan toisistaan riippuvaisia. Kun tuo symbioottinen suhde äkkiä katkeaa, ovat molemmat tuuliajolla.

Ystävyyden lisäksi A Simple Life kuvaa ikääntymistä koruttomasti, paikoin kirvelevän aidosti. Vähäeleistä huumoria käytetään säästeliäästi, mutta sitäkin toimivammin. Vanhainkoti näyttäytyy yhtä aikaa surumielisenä ja lämpimänä yhteisönä.

Elokuvalla kestää alkumetreillä jonkin aikaa päästä itse asiaan, mutta ennen pitkää päähenkilöiden kohtaloita alkaa myötäelää vahvasti. A Simple Lifen voima kumpuaa aitouden vaikutelmasta, jota helposti seurattava valtavirtakerronta tukee. Tarina ei niinkään kehkeydy kuin aukeaa katsojan silmien edessä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s