Tavallisuuden aave

He ovat ihan tavallinen perhe. (Kuva: Pate Pesonius)

Elina Knihtilä, Pyry Nikkilä, Antti Heikkinen ja Ylermi Rajamaa ovat ihan tavallinen perhe. (Kuva: Pate Pesonius)

(Q-teatteri, 2016)

Saara Turusen Tavallisuuden aave ruotii armottoman satiirisesti suomalaista mielenmaisemaa. Eleettömät henkilöhahmot tavoitelevat tavallisuutta, ja joukosta erottuminen on korkeintaan salainen haave, pikemminkin uhka.

Tavallisuuden aave avautuu kohtauksella, jossa Laura Birnin esittämä, hiljainen yksineläjä leikkaa kuolinilmoituksen lehdestä ja kiinnittää sen nastalla seinään. Sitten hän poistuu. Tämän jälkeen esittäytyy perhe, jonka muodostavat Elina Knihtilän ja Pyry Nikkilän esittämät vanhemmat, sekä Ylermi Rajamaan ja Antti Heikkisen esittämät lapset. He asettautuvat mitään sanomatta ilmeettömään perhepotrettiin, ja Knihtilän hahmo kertoo halunneensa aina elää ihan tavallista elämää.

Alkukohtaus määrittelee sävyn koko näytelmälle. Saara Turusen käsikirjoittama ja ohjaama Tavallisuuden aave on näytelmä suomalaisesta sielunmaisemasta ja mahdottomasta pyrkimyksestä keskiluokkaiseen tavanomaisuuteen. Erittäin vähäisellä dialogilla ja lakonisella huumorilla toteutettua näytelmää voisi luonnehtia satiiriksi, jossa tyylilajille tyypillinen liioittelu kohdistuu persoonattomuuteen, arkisuuteen ja eleettömyyteen.

Sävy on läsnä visuaalista toteutusta myöten: Koko näyttämö on lavastettu minimaalisesti kalustetuksi asunnoksi, joka on kuin painajainen suoraan 1970-luvun lähiökerrostalosta. Milja Ahon lavastus näytteleekin olennaista roolia tunnelmassa, jossa elämä tapahtuu sulkeutuneessa, seisahtuneessa ja ahdistavassa ilmapiirissä.

Näytelmän lavastus korostaa tunnelmaa. Lavalla tytär (Ylermi Rajamaa). (Kuva: Pate Pesonius)

Näytelmän lavastus korostaa tunnelmaa. Lavalla tytär (Ylermi Rajamaa). (Kuva: Pate Pesonius)

Näytelmän hahmot tavoittelevat näennäisesti tavallisuutta ja pelkäävät erottua joukosta, mutta se näyttää mahdottomalta. Perheenäiti unelmoi toisenlaisesti elämästä, silloin kun uskaltaa, ja lohduttautuu sitten ahmimalla berliininmunkin. Juhliminen on ilottomia puheita häissä tai robottimaista kaljanjuontia musiikin soidessa. Ainoastaan yksin ollessaan hahmot voivat päästää todellisen itsensä irti.

Jos Tavallisuuden aaveesta voi jotain negatiivista sanoa, niin muutamassa räväkämmässä kohtauksessa viivytään turhankin pitkään. Esimerkiksi Laura Birnin tanssikohtaus on erinomainen, mutta kestää liian kauan. Alkupuolen polemiikki ”natsitervehdyksestä” jää myös hieman irralliseksi, mutta erään myöhemmän kohtauksen kanssa se muodostaa itseasiassa ajankohtaisen lisäjuonteen, jota olisi voinut avata enemmänkin.

Näyttelijäsuorituksia ei voi ylistää tarpeeksi. Lakonisten, ilmeettömien hahmojen uskottava esittäminen ei voi olla helppoa, etenkin kun tapahtumat saavat jatkuvasti absurdimpia muotoja. Parhaimmillaan näyttelijät saavat pelkällä asennollaan ja olemisen tavallaan yleisön repeämään naurusta.

Tavallisuuden aave onkin aiheestaan huolimatta erittäin hauska näytelmä. Se tökkii kylkilyiden väliin hieman samaan tapaan kuin Häiriötekijä (2013) tai Jälkeenjäävät (2015), mutta täysin erilaisella tyylillä. Näytelmä satirisoi meistä itse kunkin tapaan jumittua tapojen ja ympäristön vangiksi peläten todellisen luontomme paljastumista.

Pohjimmiltaan Turusen näytelmä tuntuukin esittävän, että tavallisuus on mahdottomuus, pelkkä (h)aave. Kukaan ei ole tavallinen: Täydellistä morsianta vaivaa mielisairaus, poika joutuu kiusatuksi, unelmien joulu on pilalla ja perhe tukahduttaa tyttären halun toteuttaa itseään. Viimeinen kohtaus korostaa sitä, mikä tässä eleettömässä, jatkuvasti varuillaan olevassa elämässä on niin surullista: Kaikki se, mikä jää tekemättä ja sanomatta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s