Haemoo

Haemoo(Etelä-Korea, 2014)

Tositapahtumiin perustuva Haemoo on samaan aikaan tummanpuhuva draama ja tiukka selviytymistrilleri.

Sarja: Helsinki Cine Aasia 2016.

Shim Sung-bon ohjaama Haemoo, joka tunnetaan kansainvälisesti myös nimellä Sea Fog, on kertomus troolilaivan miehistöstä, joka joutuu järkyttävään koettelemukseen. Myös erinomaisen Memories of Murderin (2003) yhdessä kirjoittaneiden Shimin ja Bong Joon-hon käsikirjoittama Haemoo yhdistelee synkkää draamaa ja veristä selviytymistarinaa tavalla, jolla eteläkorealaisessa elokuvassa sulautetaan yllättäviäkin genrejä toisiinsa.

Vuoteen 1998 sijoittuvassa tarinassa Aasian talouskriisi ja huono kalaonni ajavat kapteeni Cheol-joon (Kim Yoon-seok) yhteistyöhön paikallisten rikollisten kanssa. Kapteeni saa toimeksiannon salakuljettaa maahan joukon kiinankorealaisia maahanmuuttajia, jotka ovat jättäneet kotinsa perheidensä ja toimeentulonsa vuoksi. Miehistö saa kuitenkin tietää tehtävästä vasta sitten, kun ankkuri on jo nostettu.

Lasti saadaan laivaan myrskystä huolimatta, mutta salakuljetus ei sitten sujukaan aivan suunnitelmien mukaan ja miehistö joutuu epäinhimillisten valintojen eteen. Karmeiden tapahtumien keskiössä ovat nuori merimies Dong-sik (Park Yoo-chun) sekä veljeään etsivä pakolaisnainen Hong-mae (Han Ye-ri).

Haemoosta ei sovi paljastaa liikaa, sillä sen intensiteetti toimii parhaiten kun tapahtumat vyöryvät katsojan silmille kaikessa yllättävyydessään. Vaikka elokuva sijoittuukin melkein parin vuosikymmenen taakse, on se pakolaisvirtojen täyttämässä Euroopassa liiankin ajankohtainen.

Shim Sung-bo osoittautuu päteväksi ohjaajaksi, joka onnistuu kuvaamaan pienen kalastusaluksen oloja klaustrofobisen ahdistavasti. Haemoo on lajissaan todella toimiva yhdistelmä draamaa ja trilleriä, mutta Hollywood-kaavoihin kangistuneille melko äkillinen muutos tyylilajissa voi on hankala sulattaa. Mitenkään täydellisestä elokuvasta ei ole kyse, mutta se onnistuu samaan aikaan viihdyttämään, jännittämään, järkyttämään ja puhuttelemaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s