Kill Your Darlings

Kill Your Darlings(Yhdysvallat, 2013)

Kill Your Darlings on kertomus beat-sukupolven varhaisajoilta, kun tuleva runoilija Allen Ginsberg kohtasi 1940-luvun alussa sekä William S. Burroughsin että Jack Kerouacin. Voimakas draamaelokuva kuvaa hienosti aikaa ennen Ginsbergin ihastuksen, eksentrisen Lucien Carrin suorittamaa veritekoa.

Viime vuosina beat-sukupolvea on kuvattu ainakin vuoden 2010 Howlissa, joka kertoi Allen Ginsbergin samannimisen teoksen aiheuttamasta oikeudenkäynnistä, sekä Jack Kerouacin romaaniin perustuvassa On the Roadissa (2012). Kill Your Darlings on kuitenkin kaukana sekä Howlin kokeellisuudesta että On the Roadin seikkailullisuudesta.

Elokuvan tapahtumat alkavat vuonna 1943, kun nuori Allen Ginsberg (Daniel Radcliffe) tulee hyväksytyksi Columbian yliopistoon, ja pääsee pakenemaan kodistaan, jossa runoilijaisä Louis Ginsberg (David Cross) huolehtii päivät pitkät mielisairaasta vaimostaan (Jennifer Jason Leigh). Yliopistolla Ginsberg kohtaa kuitenkin ensitöikseen Lucien Carrin (Dane DeHaan), jonka kautta hänelle avautuu kokonaan uusi maailma yliopistollisen pönötyksen ja työväenyhteiskunnan alapuolella.

Kill Your Darlings keskittyy lähinnä Ginsbergin, Carrin, Kerouacin ja Burroughsin välisiin suhteisiin, mutta tarina etenee koko ajan jo alussa väläytettyä surmaa kohti. Carr vangittiin nimittäin vuonna 1945 ”rakastajansa” David Kammererin (Michael C. Hall) taposta, ja elokuvan tapahtumat tiivistyvät kohti tätä tragediaa. Samaan tapaukseen perustuu myös Kerouacin ja Burroughsin vasta vuonna 2008 julkaistu yhteisromaani And the Hippos Were Boiled in Their Tanks.

Elokuvan voima on ohjauksessa ja näyttelijöissä. Aiemmin vain lyhytelokuvia ohjannut John Krokidas pitää nimittäin rakenteeltaan hieman epämääräisen kokonaisuuden yllättävän hyvin kasassa ja onnistuu luomaan vetovoimaa tapahtumiin, jotka eivät ensisilmäyksellä vaikuta etenevän oikein minnekään.

Suurin voimavara ovat kuitenkin näyttelijät. Daniel Radcliffe pääsee loistamaan etenkin elokuvan loppupuolella, kun tilanne on jo karannut Ginsbergin hallinnastaan. Muun muassa In Treatment -sarjassa (2008-2010) ja Chroniclessa (2012) vakuuttanut Dane DeHaan puolestaan osoittaa jälleen olevansa yksi Hollywoodin voimakkaimpia nuoria kykyjä. 28-vuotiaan DeHaanin pelkkä läsnäolo onnistuu olemaan painostavaa, puhumattakaan siitä kun suuret tunteet alkavat jyllätä.

Pääosien lisäksi Boardwalk Empiresta (2010 -) tuttu Jack Huston vakuuttaa itsevarmana Kerouacina, ja paljon pieniä rooleja tehnyt Ben Foster pääsee kenties ensimmäistä kertaa näyttämään todellisia kykyjään jatkuvasti huumeita kiskovana Burroughsina. Naisille ei tässäkään beat-elokuvassa ole kummoisia rooleja tarjolla, vaikka Jennifer Jason Leigh ja Kerouacin tyttöystävää esittävä Elizabeth Olsen yrittävätkin parhaansa.

Kill Your Darlingsista tulee tuskin suurta menestystä edes ajan kanssa, mutta vakavahenkisenä kasvukertomuksena se nousee lopulta ainakin On the Roadin ylitse. Elokuva ohjaa ihmissuhteiden lisäksi kiitettävän paljon huomiota orastavan beat-sukupolven ajatteluun ja taidekäsitykseen, millaisen aiheen käsittely on tässäkin mitassa sangen harvinaista. Jos jotakin, voisi elokuva käsitellä vielä suoremmin Ginsbergin heräävää homoseksuaalisuutta, mutta ehkäpä se ei lopulta ole Kill Your Darlingsin keskeisin teema.

”Kill your darlings” on kirjailijoiden usein toisteleva lentävä lause, joka lienee peräisin William Faulknerilta. Se merkitsee jotakuinkin sitä, että kirjoittajan tulisi tekstissään pystyä luopumaan omista suosikkipiirteistään, mikäli se olisi itse tekstille hyväksi, eli ”tappaa kultansa”.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s