Kiskoja

Kiskoja(Like, 2014)

Valtte Railon myrskyisä tarina jatkuu J. A. Mäen toisessa sarjakuva-albumissa, joka on enemmän tai vähemmän jatkoa vuoden 2011 Hermolomamatkalle.

Radiopuhelimet-yhtyeen solistina tunnetun J. A. Mäen toinen sarjakuva Kiskoja jatkaa jossain määrin siitä, mihin edellinen jäi. Siinä missä Hermolomamatka oli rönsyilevä ja tapahtumantäyteinen seikkailu Pohjois-Suomen syrjäseuduilla, on Kiskoja eheä ja selvärajainen kertomus yhden yön tapahtumista.

Edellisestä albumista tuttu, viinapirujaan pakoileva ja eläimille jutteleva Valtte Railo havahtuu tällä kertaa yöjunasta matkalla Helsinkiin. Jo alkusivuilta alkaen miestä vainoavat näyt jäniksistä, mistä tulee jälleen mieleen David Lynch -henkinen, painostava surrealismi. Jos irvinaamaiset valkoiset jänikset aiheuttavat sinussa kauhua, saattaa Kiskoja osoittautua liian karmivaksi kokemukseksi.

Pian mykäksi heittäyneen Railon seuraan lyöttäytyy elämäntapajuoppo Risto, jonka höpinöistä valtaosa sarjakuvan tekstistä koostuu. Tarina tasapainoilee vielä edeltäjäänsäkin enemmän todellisuuden ja unenomaisten näkyjen välillä, mikä tekee siitä pikemminkin matkan päähenkilön ja hänen kaltaistensa psyykeen.

Viittauksia aiempaan kirjaan löytyy niin Railon junalukemiston kuin Helsingissä tavattavan tuttavankin muodossa. Kiskoja on toki itsenäinen kokonaisuus, mutta sen päähenkilö saattaa kuitenkin sellaisenaan jäädä melko ohueksi. Teosten perättäinen lukeminen tekee Railosta moniulotteisemman, vaikka tuolloinkin albumit erottuvat tyylillisesti toisistaan, eikä Hermolomamatkan symbolinen lopetus saa oikeastaan mitään selitystä.

Mäen teoksen maailma ja hahmot edustavat samaa linjaa kuin edeltäjänsäkin kohdalla, mutta piirrosjälki on kenties jonkin verran hallitumpaa ja tummanpuhuvan kaunista. Kiskoja on myös rohkeasti vakavampi ja vähemmän hassutteleva kuin Hermolomamatka. Se on voimakas ja ahdistavakin kokemus, joka vaatii pian toista lukukertaa.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s