In a World…

In a World(Yhdysvallat 2013)

Childrens Hospitalista tunnettu Lake Bell käsikirjoitti ja ohjasi itse tähdittämänsä elokuvan, joka löytää huumorinsa paitsi leffatrailereista, myös naisiin kohdistuvista ennakkoluuloista.

Carol Solomon (Lake Bell) ponnistelee saadakseen muitakin töitä kuin äänenkäyttöopetusta. Taking Woodstockista  (20089) tutun koomikko Demetri Martinin esittämän äänittäjän kannustamana Carol pääsee sattumalta ehdolle tulevan blockbuster-sarjan traileriääneksi. Samalla hän asettuu kuitenkin kilpailemaan paitsi trailerimaailman nousevaa tähteä Gustav Warneria (Ken Marino), myös traileriäänenä legendaarista isäänsä Sam Solomonia (mainion inhottava Fred Melamed) vastaan.

In a Worldin lähtölaukaus piilee traileriääni Don LaFontainen kuolemassa vuonna 2008. Ideana on, että fiktiivisessä The Amazon Games -elokuvasarjassa otetaan jälleen käyttöön LaFontainen legendaarinen avausrepliikki ”In a world…” Mutta kuka saakaan kunnian herättää legendan eloon?

Elokuvan sydän on oikealla paikalla, sillä se kohdistaa kärkevän huumorinsa Hollywoodin naiskuvaan ja etenkin naisten rooliin viihdeteollisuudessa. Carolin isän mukaan nuoren naisen tulisi pitäytyä hassuissa imitaatioissa, eikä turhaan kilpailla möreä-äänisten miesten kanssa. Samalla Carolin ympärillä kuitenkin pyörii kimittäviä stereotyyppejä, jollaiseksi nainen ei halua taantua.

Trailerimaailman kuuluttajakisa kuvastaa tietysti sukupuolten ja sukupuoliroolien kamppailua elokuvateollisuudessa, mikä alleviivautuu Geena Davisin loppupuolen puheenvuorossa. Hänen ohellaan Cameron Diaz sekä Eva Longoria tekevät hauskat cameo-roolit.

Tyylillisesti elokuvan tuntuma on kuitenkin pikemminkin televisiomainen, eikä siitä valtavirtahittiä saa tekemälläkään. Mittakaava on vaatimaton ja ohjauksesta puuttuu hollywoodmaista dramatiikkaa. Tämä on harmillista etenkin siksi, että elokuvan erittäin osuvan feministinen kritiikki jää täten marginaaliin.

Carolin sisaren (Michaela Watkins) ja tämän aviomiehen (myös Childrens Hospitalia tähdittävä Rob Corddry) ihmissuhdekonflikti jää myös oudosti irralliseksi muusta tarinasta. Miten se liittyy viihdeteollisuuteen, ja miksi päätarinan kyljessä tarjoillaan juuri tämä sivujuoni?

Loppupeleissä In a World… on kuitenkin hauska indie-komedia, jota pieni mittakaava vaivaa vain kriittisimmän katsojan silmissä. Elokuvan viesti on kenties sitä itseään tärkeämpi, mutta on se silti viihdyttävä ja inhimillinen kertomus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s