Foxfire

Maddy

Katie Cosenin esittämä Maddy ihailee tuoretta Foxfire-tatuointiaan. (Kuva: HIFF)

(Ranska / Kanada, 2012)

Sarja: R&A 2013.

Laurent Cantetin filmatisointi Joyce Carol Oatesin romaanista on raivokas, hauska ja sympaattinen kertomus tyttöjengistä, joka ottaa vallan omiin käsiin.

Foxfire: Confessions of a Girl Gang Member kuvaa 1950-luvun yhdysvaltalaista lähiöelämää tavalla, joka muistuttaa Sofia Coppolan filmatisoimasta Jeffrey Eugenidesin The Virgin Suicidesista (1993/1999). Tarinan keskiössä on kertojana toimivan Maddyn (Katie Coseni) ystävyys kapinamielisen Legs Shadowskyn (Raven Adamson) kanssa. Legsin visiota seuraten tyttöjoukko perustaa pian salaseuran nimeltä Foxfire tavoitteenaan ottaa valta miehiltä ja kostaa patriarkaaliselle yhteiskunnalle.

Lähes 2½-tuntinen Foxfire on monitahoinen draamaelokuva, joka ei kuitenkaan menetä otettaan tarinan ytimestä. Vanhan kommunistin saarnaamat ajatukset sorretusta luokasta tarjoavat nuorille perustan, jossa proletariaatti vain korvataan naisilla. Legsistä muodostuu tyttöjen johtaja, jonon suhtautudaan kultinomaisesti kuin uskonnolliseen hahmoon. Foxfiren periaatteet ajautuvat kuitenkin törmäyskurssille elämän realiteettien kanssa samalla kun tyttöjen keskinäiset suhteet alkavat kiristyä.

Tasa-arvokysymyksien kanssa puntaroiva elokuva pyörisi tarinansa puolesta heikommillakin näyttelijöillä, mutta Cantetin valinta käyttää amatöörinäyttelijöitä maksaa itsensä takaisin. Ainakaan Legsin roolissa vakuuttava Raven Adamson ei tämän suorituksen jälkeen ole amatööri enää millään mittarilla. Jykevämpää nuorta näyttelijää saa hakea.

Feministisestä ennakoasenteesta huolimatta elokuva ei äidy mustavalkoiseen julistamiseen, vaan sen lopullinen sanoma tuntuu olevan, että olemme kaikki ihmisiä hyvine ja huonoine puolineen. Kritisoitavaa elokuvasta on hankala keksiä, tulkittavaa sen sijaan löytyy paljonkin.

Loppupuolen aikuisiän kohtauksissa Cosenia ja Ritaa esittävää Madeleine Bissonia ei ole valitettavasti saatu näyttämään juuri edeltävää kohtausta vanhemmilta, mutta se on lopulta pieni ongelma, jonka voi tulkita myös korostavan tyttöjen kiinteää suhdetta tai jopa jämähtämistä nuoruuteen. Foxfire määrittelee naisten elämää myös aikuisiällä, mikä näkyy myös Legsiin liittyvässä loppukäänteessä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s