Argo

Argo

(Yhdysvallat, 2012)

Seitsemän Oscar-ehdokkuutta napannut Argo on ohjaajana yllättäneen Ben Affleckin taitava kuvaus Iranin panttivankikriisin aikana suoritetusta, huikeasta pelastusoperaatiosta.

4. marraskuuta 1979 alkaneen Iranin panttivankikriisin alussa kuusi Yhdysvaltain diplomaattia onnistui pakenemaan miehitetystä suurlähetystöstä. CIA:n agentti Tony Mendez johti Iraniin omaperäisen pelastusoperaation, jossa teeskenneltiin kanadalaista kuvausryhmää etsimässä kuvauspaikkoja scifi-elokuvalle nimeltä Argo.

Ben Affleckin kolmas pitkä ohjaustyö on vielä laadukkaampi kuin debyytti Gone Baby Gone (2007), ja kuten edellistä seuranneessa The Townissa (2010) on Affleck tällä kertaa myös kameran toisella puolella. Tyhjänpäiväisistä elokuvista paennut näyttelijä pistääkin parastaan niin ohjaajana kuin näyttelijänäkin. Argo on lyhyesti sanottuna helkkarin hyvä.

Elokuvan vahvuudet ovat ehdottomasti intensiivisessä tarinassa, jota luotettavat näyttelijävalinnat tukevat. Breaking Badista tuttu Bryan Cranston, Hollywoodia parodioivat John Goodman ja Alan Arkin, sekä yhdysvaltalaisia diplomaatteja esittävät Tate Donovan, Clea DuVall, Christopher Denham, Scoot McNairy, Kerry Bishé, Rory Cochrane ovat päteviä rooleissaan. On erityisen miellyttävää nähdä Monstersin pääosassa vakuuttaneen McNairyn päässeen tämän ja Killing Them Softlyn myötä mukaan suuremman luokan tuotantoihin.

Argossa on tarpeeksi dramaattista syvyyttä erottamaan se tusinatrillereistä, vaikka loppupuolella intensiteettiä kasataankin kovin trillerimäiseen tapaan. Hieman erikoisessa loppujaksossa on se kummallisuus, ettei elokuvan protagonisti ole itseasiassa tietoinen läheskään kaikista juonenkäänteistä. Tämän enempää ei voi paljastaa pilaamatta elokuvan yllätyksiä.

Tarinan Hollywood-aspektia on elokuvan viihdyttävyyden vuoksi lihavoitettu, eikä Arkinin ja Goodmanin hahmoilla ole loppupeleissä paljonkaan vaikutusta tapahtumien etenemiseen. Affleck ja käsikirjoittaja Chris Terrio ovat kuitenkin nähneet oivallisen tilaisuuden elokuva-alan satiirille, mikä onkin aika herkullista.

***

Oscar-huomiot

Ben Affleck on pokannut Argon ansiosta jo Golden Globen, Critic’s Choice Awardin, sekä Director’s Guildin palkinnon, joten Oscar-voitto lienee sangen todennäköinen. Ohjauksen lisäksi Argo on ehdolla muun muassa parhaasta sovitetusta käsikirjoituksesta, jonka Chris Terrio saattaa hyvinkin saada. Parhaan elokuvan titteliä elokuva tuskin saa, ellei sitten nähdä jälleen 2000-luvulla toistunutta skenaariota, jossa yksi elokuva nappaa kaikki isot palkinnot.

Hieman erikoisesti elokuvan ainoan näyttelijäehdokkuuden sai Alan Arkinin melko pienestä ja tavanomaisesta sivuroolista. Palkinnot leikkauksesta, äänenkäsittelystä ja -miksauksesta, sekä Alexandre Desplatin sävellyksestä ovat toki mahdollisia, vaikka jälkimmäinen varmaan häviääkin John Williamsille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s