R&A ’12: Take Shelter

(Yhdysvallat, 2011)

Take Shelter on käsikirjoittaja-ohjaaja Jeff Nicholsille vasta toinen elokuva, mutta sitäkin voimakkaampi, omaperäisempi ja tiivistunnelmaisempi teos siitä muodostuu. Viime vuonna valmistunut elokuva on yksi vuoden vaikuttavimpia kokemuksia.

Michael Shannon esittää perheellistä Curtis LaForchea, joka alkaa nähdä levottomissa unissaan enteitä tulevasta myrskystä. Onko tulossa vain hurrikaani vaiko maailmanloppu, sitä Curtis ei tiedä. Pian unettomuus ja paranoia alkavat vaikuttaa arkielämäänkin, eikä vaimo Samantha (Jessica Chastain) enää voi katsoa miehensä toimintaa sivusta. Kunnallisella sairaanhoitajalla käynnin ohessa Curtis alkaa kunnostaa takapihan vanhaa myrskysuojaa.

Muun muassa Boardwalk Empire -sarjasta tutun Shannonin näyttelijätyö sekä Nicholsin oivaltava käsikirjoitus ja ohjaus muodostavat hengästyttävän elokuvan. Katsoja tempautuu helposti myötäelämään epätoivoisen Curtisin edesottamuksia. Unikohtaukset ovat visuaalisesti hillityn tyylikkäitä, kekseliäitä ja jopa ahdistavia.

Take Shelterin tarinasta on parempi olla paljastamatta enempää, mutta se tuskin jättää kylmäksi realistisempaankaan kerrontaan tottuneita. Tulkinnallisesti melko avoin teos käsittelee henkisiä paineita tuoreella otteella tekemättä päähenkilöstä toimintakyvytöntä uhria.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s