The Innkeepers

(USA, 2011) Kauhuohjaaja Ti Westin tuore kummittelu yhdistelee draaman ja komedian elementtejä perinteiseen säikyttelyyn, ja tarjoaakin poikkeuksellisen hyvän elokuvakokemuksen.

Claire (Sara Paxton) ja Luke (Pat Healy) ovat paranormaaleista ilmiöistä kiinnostuneita pikkukaupunkilaisia, jotka ovat viimeistä viikonloppua töissä 1800-luvulla perustetussa The Yankee Pedlar Inn -majatalossa. Paikassa pitäisi kummitella itsemurhan tehneen Madeline O’Malleyn aave, mutta tähän mennessä vain Luken epämääräiset kokemukset ovat todistaneet kummittelun puolesta.

The Innkeepersinasetelma on kävelevä klisee, mutta käsikirjoituksestakin vastaa Ti West on erittäin tietoinen tästä. Siksipä elokuva suhtautuukin koko aiheeseensa lämpimän satiirisesti, kuten jo alussa näytetty internetin säikyttelyvideo osoittaa. Varsinaisen kauhun sijaan The Innkeepers keskittyykin Clairen ja Luken ystävyyteen, sekä yliluonnollisen kokemukseen. Taustakertomuksen yhdentekevyys osoitetaan jo alkupuolella, kun Claire selittää koko tarinan kummitusjuttuna majatalossa asuvalle pikkupojalle.

Koska sivunäyttelijöillä on hyvin vaatimattomat roolit, rakentuu The Innkeepers kokonaan Sara Paxtonin ja Pat Healyn varaan. Tämä osoittautuu loistavaksi päätökseksi, sillä muun muassa Rescue Dawnista (2006) tunnettu Healy ja The Last House on the Leftin (2009) uusintaversiossa nähty Paxton hoitavat homman kotiin omalla kotikutoisella, tympääntyneellä ja nörttimäisellä tyylillään. Luke ja Claire ovat  yksinkertaisesti mukavia ja uskottavia hahmoja.

The Innkeepers on täynnä hauskoja yksityiskohtia ja hienosti rakennettuja kohtauksia. Elokuva myös leikittelee runsaasti sillä, että kauhuelokuvien yleisö on tottunut säikyttelyyn. Se on oikeastaan kauhuelokuva vain ulkoisesti, sillä sisältö on tyylitajuista leikittelyä todellisuuden ja fantasian välillä.

2 comments

  1. Päivitysilmoitus: V/H/S | Obskuuri.net
  2. Päivitysilmoitus: Cheap Thrills | Obskuuri.net

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s