Godota odottaessa

(Julkaistu Viikko-Eteenpäissä lokakuussa 2011.)

Kuva: © Stefan Bremer, Kansallisteatteri
Kansallisteatteri, ensi-ilta 15.9.2011
Ohjaus: Arto af Hällström

Samuel Beckettin En attendant Godot (1948-49) kuuluu 1900-luvun tärkeimpiin näytelmiin ja siitä tulee uusia produktioita jatkuvasti. Suomessa perinteisesti nimellä Huomenna hän tulee tunnettua näytelmää esitettiin viimeksi Lahden Kaupunginteatterissa vuonna 2009.

Kansallisteatterin uusi tulkinta Godota odottaessa on perinteisempi kuin parin vuoden takainen edeltäjänsä, mutta sitäkin eheämpi ja vaikuttavampi. Lavalla ei nähdä juuri mitään, mitä ei Beckettin käsikirjoituksessa mainittaisi.

Godota odottaessa on eksistentiaalista kriisiä kuvaava tragikomedia, jossa kaksikko Vladimir ja Estragon saapuvat päivästä toiseen sovitulle tapaamispaikalle odottamaan Godota. ”Didi” ja ”Gogo” ovat joka päivä yhtä vakuuttuneita siitä, että Godot tulee tänään, vaikkeivät he itseasiassa tunnistaisi Godota vaikka tämä tulisi, eikä ole aivan selvää, miksi tätä ylipäätään odotetaan.

Esko Salmisen Vladimir tasapainoilee hienosti suureellisen ja surumielisen välillä, siinä missä Eero Ahon esittämä traagisempi Estragon on ylitsevuotavassa ruikutuksessaan jopa huvittava. Kansallisteatterin tulkinnassa teoksen koomiset piirteet tulevat hieman korostetuiksi, mutta ilman huumoria näytelmä olisikin sietämättömän synkeä.

Pääosakaksikon lisäksi tarinassa kohdataan Pozzo ja tämän ”orja” Lucky, jolla on ainoastaan yksi repliikki. Hannu-Pekka Björkman ei ole Pozzona niin räväkkä kuin olisi mahdollista, muttei Björkman kai varsinaista huonoa roolisuoritusta ole koskaan tehnyt. Janne Reinikaiselle olisi toivonut suurempaakin osaa, mutta Luckyn tanssiminen ja monologi ovat kieltämättä nappisuorituksia.

Godota odottaessa on alkuperäiskäsikirjoitukselle uskollinen produktio, jossa Suomen tähtinäyttelijät tulkitsevat taidokkaasti Beckettin mestariteosta. Kokonaisuudesta ei voi olla pitämättä. Beckettin klassikkoa palaa aina katsomaan yhtä innokkaana kuin Gogo ja Didi palatessaan Godota odottamaan.

2 comments

  1. Päivitysilmoitus: Hamlet « Obskuuri.net
  2. Päivitysilmoitus: Rosencrantz ja Gyldenstern ovat kuolleet | Obskuuri.net

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s