Lyhyesti: Play Rape

Anna Paavilainen ruotii monologissa teatterin perinteisiä naisrooleja. (Kuva: Tani Simberg / Baltic Circle)

Anna Paavilainen ruotii monologissaan teatterin perinteisiä naisrooleja. (Kuva: Tani Simberg / Baltic Circle)

(Klockriketeatern, 2015)

Anna Paavilaisen käsikirjoittama, ohjaama ja näyttelemä monologi kysyy, miksi naisen roolit teatterissa ovat yhä alisteisia miesten tarinoille.

Sarja: Tampereen teatterikesä.

Näyttelijä Anna Paavilaisen monologinäytelmä Play Rape on voimakas esitys, joka käsittelee yhä vain ongelmallista aihetta: Teatterin naisrooleja. Useammassa näytelmässä raiskattua esittänyt Paavilainen ruotii aihetta erittäin avoimesti ja tunnustuksenomaisesti, unohtamatta kuitenkaan huumoria ja itseironiaa. Paavilaisen esiintyminen ja läsnäolo lavalla ovat niin luonnollisia, että kun hän kerran vaikuttaa unohtavan seuraavan repliikin, on mahdotonta sanoa kuuluiko se esitykseen vai ei.

Vaikka teos lähtee kertomaan siitä, miltä tuntuu esittää raiskattua ilta toisensa jälkeen, on kyse laajemmasta ongelmasta: Naishahmot ovat toistuvasti sivuhahmoja, joilla on merkitys vain mieshahmojen tarinankaarella. Metafiktiivinen esitys on terävä puheenvuoro, joka kiinnittää huomiota valtarakenteisiin teatteritaiteessa ja fiktiossa laajemminkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s