The Neon Demon

The Neon Demon(Yhdysvallat, 2016)

Nicolas Winding Refnin ”kauhuelokuvaksikin” kutsuttu The Neon Demon on visuaalisesti vaikuttava teos ja varmasti vuoden mieleenpainuvimpia ensi-iltoja.

Ensi-ilta 10.6.2016.

Tanskalaisohjaaja Nicolas Winding Refnin uutukainen The Neon Demon on unenomainen tutkimusmatka mallimaailman kulisseihin ja kauneuden ihannoinnin tuhoisaan psykologiaan. Elokuvan keskiössä on 16-vuotias Jesse (Elle Fanning), joka on saapunut Los Angelesiin yrittämään onneaan mallina. Ura alkaakin edetä joutuisasti, mutta samalla kun Jesse saa mallimaailman miehet sekaisin, kääntyvät valokeilasta kilpailevat naiset häntä vastaan.

Winding Refnin edellisen Only God Forgives -elokuvan (2013) jälkeen ei tule yllätyksenä, että The Neon Demon on paitsi visuaalisesti vaikuttava, myös hämärä ja omituinen elokuva. Hitailla, viivyttelevillä kohtauksilla ohjaaja kuvaa päähenkilönsä sielunmaisemaa, sekä koko tarinan läpäisevää väkivallan uhkaa.

The Neon Demon on omalla tavallaan trilleri ja kauhuelokuvakin, mutta se ei juurikaan luota lajityyppien tuttuihin kerronnallisiin elementteihin. Elokuva etenee omilla ehdoillaan, tasapainoillen koherentin tarinankerronnan rajalla kuin David Lynchin elokuvat parhaimmillaan.

Monet näyttelijät tarjoavat elokuvassa vakuuttavat suoritukset, erityisesti Super 8 -scifi-seikkailusta (2011) tuttu Elle Fanning, sekä maskeeraajaa esittävä Jena Malone. Mitään paljastamatta Malonen hahmolla on elokuvassa yksi varmasti vuoden mieleenpainuvimmista ja häiriintyneimmistä kohtauksista.

The Neon Demon ei lopulta käsittele niinkään mallimaailmaa, vaan kauneuden palvonnan takana piilottelevaa, raivokasta ja väkivaltaista seksuaalista kiihkoa, joka tulee parhaiten esiin elokuvan surrealistisimmissa ja brutaaleimmissa kohtauksissa. Kuten odottaa saattaa, on Drive-ohjaajan (2011) tuoreinkin elokuva jälleen myös musiikillisesti voimakas, mistä kiitos kuuluu Drivenkin musiikista vastanneelle säveltäjä Cliff Martinezille.

Visuaalisesti tyrmäävä The Neon Demon kannattaa ehdottomasti kokea elokuvateatterissa, joten menkää katsomaan tämä vielä kun voitte.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s