Revanssi: Die Farbe

Väri avaruudesta(Saksa, 2010)

Sarja: Lovecraft-sarja.

Viisi vuotta ilmestymisensä jälkeen saksalaisohjaaja Huan Vun Lovecraft-sovitus ansaitsee uuden katselukerran. Die Farbe on kestänyt erinomaisesti aikaa ja näyttäytyy nyt entistä itsenäisempänä teoksena.

[Revanssi-arviossa ruoditaan jo aiemmin Obskuuri.netissä arvosteltua teosta. Alkuperäisen arvostelun voit lukea tästä.]

Die Farbe on hyvin poikkeuksellinen sovitus H. P. Lovecraftin klassikkotarinasta Väri avaruudesta (The Colour Out of Space, 1927), joka Kuiskaus pimeässä (The Whisperer in the Darkness, 1931) ja Eryxin muurit (In the Walls of Eryx, 1939) -kertomusten ohella on Lovecraftin scifi-painotteisinta tuotantoa. Tarinassa meteoriitin mukana saapunut mystinen väri herättää kauhua maalaisyhteisössä.

Die Farben tapahtumat on siirretty Lovecraftin kertomusten Uuden-Englannin miljööstä Saksaan ja tarinaa kerrotaan takaumina vuodesta 1975 käsin. Huan Vun sovitus seuraa alkuperäisteosta erityisesti tunnelmaltaan, vaikka tarinan pääpiirteet ja avainkohtaukset onkin toteutettu uudessa ympäristössä melko uskollisesti.

Tarinan hyvin tuntevalle Lovecraft-fanille ensikosketus voi olla ristiriitainen, mutta muutaman vuoden kuluttua Die Farbesta saa hyvin erilaisen vaikutelman. Toisin kuin useimmat Lovecraft-tulkinnat, se tuntuu ajattomalta ja indie-tuotantona kiinnostavasti muusta aikalaiskulttuurista irralliselta.

Die Farbe onkin ehkä ennen kaikkea indie-elokuva, joka nyt vain sattuu ammentamaan tunnetusta kauhuklassikosta. Sen tyylilliset valinnat ovat loppuun asti harkittuja, ja aution maalaiskylän kuvauksessa voi nähdä piirteitä jopa Ingmar Bergmanin kerronnasta. Vaatimaton budjetti vaivaa ainoastaan muutamaa kohtausta, eivätkä erikoistehosteet muutoinkaan ole tarinan keskiössä.

Loppujen lopuksi Die Farbe onkin Lovecraft-filmatisointia parhaimmistoa ja kenties omaperäisin tulkinta kulttihahmon tuotannosta. Nappisuoritus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s