Library Wars

Library Wars

Nana Eikuran esittämä Kasahara taistelee sananvapauden puolesta. (Kuva: HCA.)

(Toshokan Sensō, Japani 2013)

Sarja: Helsinki Cine Aasia 2014.

Library Wars on menevä action-pläjäys, joka seikkailee satiirin, sotaelokuvan, romanttisen komedian ja draaman välillä.

Entä jos tulevaisuudessa valtion sensuuri kävisi niin järeäksi, että sitä vastaan jouduttaisiin taistelemaan asein ja barrikadein? – Tämän kysymyksen esittää japanilaisen Hiro Arikawan kirjasarjaan perustuva Library Wars, jossa ”kirjaston puolustusvoimat” käyvät uutteraa kamppailua ”median parannuskomiteaa” vastaan niin palopuheilla kuin tuliaseillakin.

Pitkällä historiamontaasilla alkava elokuva seuraa naisalokas Iku Kasaharaa (Nana Eikura), joka lähtee lukioikäisenä näkemänsä kirjapelastuksen innoittamana mukaan Library Defence Teamin toimintaan. Innokkaan mutta alati mokailevan tyttösen ja komentaja Dojon (Junichi Okada) välille muodostuu jo alkumetreillä jännite, joka muodostaa elokuvan keskeisen ihmisuhteen.

Tyylillisesti Library Wars on monipuolinen ja viihdyttävä: Juoni kulkee nopeasti, toimintakohtauksia riittää ja itsetietoinen mahtipontisuus jättää jopa jenkkipatriotismin jälkeensä. Sananvapauden puolesta käydään niin tulikivenkatkuisia saarnoja, että ne muuttuvat miltein parodisiksi.

Toisaalta ”paheelliseen” kirjallisuuteen suuntautuvat asenteet ovat hyvinkin realistisia: Esimerkiksi tv-ohjelmassa murhaajan motiiveja etsitään tämän lukemasta kauhukirjallisuudesta, mikä ei ole kaukana usein elokuville ja peleille suunnatuista syytöksistä.

Satiiri on kuitenkin loppupeleissä toissijaista, sillä Library Wars on tehty viihdyttämään myös valtavirtayleisöä ja hienosti elokuva sen tekeekin. Yli parituntisena pakettina se voisi olla hieman tiiviimpi, ja vaikka budjettia on selvästi riittänyt, jotkin taistelukohtausten efektit vaikuttavat kömpelöiltä. Ylimalkaan Library Wars on kuitenkin osaava ja omaperäinenkin toimintaelokuva, jossa näytteleminen ja draaman käänteet on vedetty juuri sopivasti överiksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s