Kon-Tiki

Kon-Tiki

(Iso-Britannia, Norja, Tanska 2012)
Sarja: Season Film Festival.

Ensi-ilta 19.4.

Norjalaistutkija Thor Heyerdahlin (1914-2002) tutkimusmatkasta on tuotettu häkellyttävän kaunis ja mukaansatempaava historiallinen seikkailu, joka vetää vertoja mille tahansa Hollywood-tuotannolle.

Vuonna 1947 biologi Thor Heyerdahl lähti uhkarohkealle lauttamatkalle tavoitteenaan todistaa, että Polynesia asutettiin Etelä-Amerikasta käsin, eikä Aasiasta kuten vieläkin uskotaan. Kuusihenkinen miehistö vietti 13-metrisellä balsapuulautalla 101 päivää ja ajelehti lähes 7000 kilometriä Tyynellämerellä.

Joachim Rønningin ja Espen Sandbergin yhteisohjaus Kon-Tiki alkaa Fatuhivan saarelta 1930-luvulla, kun Thor Heyerdahl (Pål Sverre Hagen) ensimmäistä kertaa keksii, ettei mitään merenkulullista estettä Etelä-Amerikan ja Polynesian välillä olisi.

Tutkimusta ei kuitenkaan hyväksytä tieteellisiin julkaisuihin ja intohimoinen Heyerdahl päättää todistaa kaikki vääräksi. Insinööri Herman Watzingerin (Anders Baasmo Christiansen) suunnittelemalla lautalla Heyerdahlin värväämä miehistö lähtee historialliselle matkalle, mutta merivirrat alkavat heti viettää väärään suuntaan, kohti Galápagoksen pyörrettä.

Kon-Tikin historiallinen ajankuva on eläväntuntuinen, ja visuaalisesti elokuva pärjää vertailussa mihin tahansa seikkailuklassikkoon. Kon-Tikiä on kutsuttu Norjan historian kalleimmaksi elokuvaksi, minkä voi hyvin uskoa. Meren avaruus ja toisaalta lautan klaustrofobisuus kuvataan hienosti. Myöhemmässä aikasiirtymässä kamera nousee kiusoitellen avaruuteen asti, kuin vihjaillen ihmiskunnan seuraavista tutkimusmatkoista.

Spektaakkelista ja suurista puitteista huolimatta Kon-Tiki säilyttää ihmisläheisen kerronnan, jossa näyttelijätkin pääsevät esiin. Pål Sverre Hagenilla olisi tältä pohjalta mahdollisuus ponnistaa myös kansainväliselle uralle, sen verran voimakkaan suorituksen mies tarjoaa jääräpäisenä tutkimusmatkailijana.

Varoituksen sanana todettakoon, että elokuvan intesiivisimmät kohtaukset muodostuvat haiden kohtaamisesta. Jos olet vasta toipunut Tappajahain (1975) aiheuttamasta haikammosta, kannattaa Kon-Tikiin varautua henkisesti jo hyvissä ajoin.

Muutoinkin Kon-Tikin temaattinen ydin muodostuu ihmisen ja luonnon kohtaamisesta. Yksi elokuvan mieleenpainuvimpia hetkiä on valtavan valashain kohtaaminen, jolla uhkaa olla dramaattiset seuraukset. Heyerdahl lähtee todistamaan, ettei meri ollut historiassa uhka vaan mahdollisuus, mutta päätyy samalla kohtaamaan luonnonvoimien raadollisuuden.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s