Kieroonkasvukertomus

(Like, 2011)

Julkaistu Katsaus-lehdessä 3-4/2011.

Jarno Mällinen matkaa esikoisromaanissaan nuoruusvuosiin Kauko Röyhkän Miss Farkku-Suomen hengessä. Kieroonkasvukertomus sijoittuu 1970-luvulle työläiskaupunkiin, jossa Tommi, tehtaanjohtajan poika, tuskailee orastavan murrosiän ja teinipoikien sosiaalisen hierarkian parissa.

Tommin perhe on ylempiluokkainen, muttei suinkaan ongelmaton. Paras kaveri Jakke on miehistynyt Tommia aiemmin, eikä yhteistä säveltä enää löydy. Lukiossa kiikariin tulevat tytöt ja ryyppääminen.

Jarno Mällinen tunnetaan Radiopuhelimet-yhtyeen sanoittajakitaristina, jonka tekstit ovat usein aggressiivisia ja kierosti humoristisia. Mällisen esikoisromaani on kuitenkin melko tavanomainen kasvukertomus, vaikka loppupuolella se saa vakavampia sävyjä. Teos käsittelee vaikeita aiheita, jopa pedofiliaa, muttei tarjoa valmiita ratkaisuja.

Kertojan hetkittäin ironinen sävy naurattaa ja kummastuttaa. Mällinen ansioituu etenkin unenomaisten humalakohtausten ja teini-iän sekavien tuntemusten kuvailussa, vaikka paikoin lauseet äityvätkin turhan sekaviksi. Myös Tommin perhe on poikkeuksellisen uskottava, eikä jää tarinassa vain taustatekijäksi.

Parhaimmillaan romaani on koulukiusatun yläastelaisen ahdistusta ruotiessaan. ”Hyvää koulumatkaa. Miksipä ei. Olihan edessä uusi päivä uusine pakomahdollisuuksineen, väistelykeinoineen ja ulkoa opeteltuine valheineen.”

One comment

  1. Päivitysilmoitus: Hiekkaan piirretty hirviö | Obskuuri.net

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s