Christmas in August

JOULUKALENTERI 24/24

Christmas in August
(Etelä-Korea, 1998)

Christmas in August on etelä-korealaisen Heo Jin-hon ensimmäinen pitkä ohjaustyö vuodelta 1998. Sympaattisessa melodraamassa kolmekymppinen valokuvakauppias Jung-won saa diagnoosin kuolemansairaudestaan. Samaan aikaan hän kuitenkin kohtaa eriskummallisen parkkipirkon, joka voisi olla hänen elämänsä rakkaus.

Christmas in August rakentuu lajityyppinsä mukaisesti kokonaan kahden pääosanäyttelijän varaan. Siksi onkin onnekasta, että Jung-wonin roolissa nähdään vuotta aiemmin ilmestyneessä Green Fishissä (1997) vakuuttanut Han Suk-kyu, ja hänen vastanäyttelijänään yhtä vakuuttava Shim Eun-ha.

Shim esittää elokuvassa nuorta parkkipirkkoa Da-rimia, jonka täytyy osana tehtäviään teettää valokuvia väärinpysäköidyistä autoista. Pian hänen vierailunsa valokuvakauppaan muuttuvat säännöllisiksi ja tuttavallisemmiksi. Näyttelijäkaksikon välinen kemia toimii hienosti ja heidän ontuvaa lähentymistään on seuraa mielellään.

Lähestyvä kuolema kuitenkin heittää varjonsa potentiaalisen romanssin ylle, ja ennen kaikkea Christmas in August keskittyykin kuolevaisuuden hyväksymiseen ja yhteisen ajan rajallisuuteen – minkä parkkipirkko Da-rim saa lopulta kokea kantapään kautta. Elokuvan nimikin viittaa siihen, kuinka Jung-won viettää perheensä kanssa joulua jo elokuussa, koska hän ei kenties elä joulukuuhun.

Tunnelma ei kuitenkaan ole fatalistinen, vaan lempeän ymmärtäväinen. Myös käsikirjoituksesta vastaava Jin-ho ei halua maalailla piruja seinille, vaan osoittaa kuinka paljon ihmiset tarvitsevat toisiaan ja kuinka paljon lohtua toinen ihminen voi tuoda. Siinä mielessä Christmas in August on hyvinkin jouluinen, vaikkei se varsinainen jouluelokuva olekaan.

One comment

  1. Päivitysilmoitus: The Berlin File | Obskuuri.net

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s