Frank Black – Christmass

JOULUKALENTERI 23/24

Frank Black – Christmas
(Cooking Vinyl 2006/2007)

Legendaarisen Pixies-yhtyeen laulumies Frank Black on hänkin julkaissut joululevyn – tavallaan. Joulukuussa 2006 downloadina julkaistu Christmass ei liity jouluun muuten kuin nimensä ja levyn kuvituksen puolesta. Levy koostuu viidestä uudesta kappaleesta ja live-äänityksistä Blackin soolokeikoilta. 2007 vuoden puolella levy näki päivänvalon myös CD/DVD-tuplana, jossa DVD:ltä löytyy Frank Blackin soolokeikka Sacramentossa vuodelta 2006.

Christmass on kaikesta huolimatta tosi hieno live-kokoelma. Albumin uudet kappaleet ovat Blackin materiaalin parhaasta päästä ja vanhojen kappaleiden live-tulkinnat ovat ihan hauskoja nekin. Albumin avaava ”(Do What You Want) Gyaneshwar” on myöhemmin julkaistu live-versiona koko bändin voimin, mutta tässä versiossa kuullaan vain kitaraa ja bassoa. ”Dead Man’s Curve” puolestaan ilmestyi myöhemmin Non Stop Erotik -albumilla (2010).

I’m not asking you to follow me
Just to understand a way
We may be stunted by the madness we see
Don’t let it slip away

You may resist
I may not regret
We may be happy
For a time

”Don’t Get Me Wrong”, san. Frank Black & Reid Paley

”Don’t Get Me Wrong” -kappaleetta on ollut tekemässä myös newyorkilainen Reid Paley, jonka kanssa Black julkaisi yhteislevyn vuonna 2011. Uusista biiseistä erottuvat edukseen ”Radio Lizards”, sekä pirteä balladi ”Demon Girl”. Jälkimmäisessä kertoja rakastuu demoniin, joka varastaa kaikki hänen kitaransa. Aito tunnelma ja hauska tarina yhdistyvät, ja lopputulos on Frank Blackia parhaimmillaan.

I said, ”Please marry me, and bring back my guitars”
She said, ”I will, but first, talk to my devil Pa”
And after dinner he said, ”Promise me this night
You’ll never let this demon girl out of your sight”

We had a happy home, and parties that were wild
Had our own tv show, and we even had a child
But then one morning I took up my fishing pole
And when I got back, she had moved to Idaho

”Demon Girl”, san. Frank Black

Livenä Black vaikuttaa vetäneen poikkeuksellisen monipuolisia settejä, joihin mahtuu niin klassikkoja kuin vähemmän tunnettuja kappaleita. Pixies-klassikoista levyltä löytyvät muun muassa ”Cactus”, ”Wave of Mutilation” sekä tietysti ”Where Is My Mind?”. Soolouran puolelta kuullaan kaikenlaista ”Bullet” ja ”I Burn Today” -kappaleista aina b-puoleen ”Living on Soul”. Viimeisellä raidalla kuullaan paitsi Elvis Presleyn ”Song of the Shrimp”, jonka Black levytti vuoden 2005 albumille Honeycomb, sekä keikoilla sattuneita mokaotoksia.

DVD-keikka poikkeaa jonkin verran albumiversiosta. Sacramenton keikka alkaa ensimmäisen soololevyn aloituskappaleella ”Los Angeles”, ja Black vetäisee myös mahtavat Pixies-biisit ”The Holiday Song” ja ”Ed Is Dead”. Visuaalisesti DVD:ssä ei ole paljon näkemistä, mutta yksinään akustista kitaraa rämpyttelevä, lököttävissä verkkareissa heiluva Black on ihan sympaattista katsottavaa.

Frank Black ei ole erityisen hyvä kitaristi ja siksi luulisikin, että soolo-live olisi hiukan riskaapeli veto. Blackin epäpuhdas soitto on kuitenkin niin rempseää ja lämminhenkistä, ettei siitä voi olla pitämättä. Christmass on nappilevy, mutta suositeltavissa lähinnä Blackin tuotantoon jo tutustuneille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s