Mr. Hankey’s Christmas Classics

JOULUKALENTERI 20/24

Mr. Hankey’s Christmas Classics
(American Records, 1999)

South Park -tv-sarjan kolmannen jouluspesiaalin ohella julkaistiin sarjan virallinen joululevy Mr. Hankey’s Christmas Classics. Levyltä löytyy melkein kaikki tv-sarjassa kuullut joululaulut, sekä muutama ainoastaan levyllä julkaistu kappale. Mr. Hankey on nuorelle sukupolvelle jo klassikon asemassa, mutta kuinka South Parkin komedia toimii levyllä?

We’ve all heard of Rudolph and his shiny nose
And we all know Frosty who’s made out of snow
But all of those stories seem kind of gay
’Cause we all know who brightens up our holiday

”Mr. Hankey the Christmas Poo”, san. Trey Parker

South Park -levyn avaa itseoikeutetusti ”Mr. Hankey the Christmas Poo”, jota seuraavat joulujaksossa kuullut ”Merry Fucking Christmas”, joka kettuilee länsimaisen joulunvieton levittämiseen maailmalle, sekä Cartmanin esittämä ”O Holy Night”. Musiikkisovitukset ovat minimalistisia ja jättävät paljon tilaa sanoituksille, mistä varsinainen huumori kumpuaakin. Neljännellä raidalla ”Dead, Dead, Dead” revitään mustaa huumoria joulun fatalistisesta puolesta.

Dead, Dead, Dead, someday you’ll be dead
Dead, Dead, Dead, someday we’ll all be dead

The minute we’re born, we start dying
We die a little more every day
Young or old, rich or poor
There’s nothing we can do to stop it
So look long at that Christmas tree
It may be the last one that you see
Decorate your house in green and red
’cos someday you’ll be dead

”Dead, Dead, Dead”, san. Trey Parker

Koska kappaleiden esittäjinä ovat pääasiassa South Parkin päähenkilöt, kuullaan levyllä runsaasti Matt Stonea ja Trey Parkeria, joka myös vastaa suurimmasta osasta uusia sanoituksia ja sävellyksiä. Mukana ovat toki olleet myös South Park -elokuvaan (1999) säveltänyt Marc Shaiman, sekä Chefin äänenä vuosikausia häärinyt soul-mies Isaac Hayes.

Kaikki kappaleet eivät kuitenkaan ole vain kolmannen tuotantokauden joulujaksosta. Esimerkiksi Kylen esittämä ”The Lonely Jew on Christmas” on aivan ensimmäisestä joulujaksosta, vaikka kyseessä onkin aivan uusi sovitus.

Because it’s nice to be a Jew on Christmas
You don’t have to deal with the season at all
You don’t have to be on your best behaviour, or give to charity
You don’t have to go to grandma’s house with your alcoholic family

”The Lonely Jew on Christmas”, san. Trey Parker

Erityisen hauskoja ovat ”Christmas Time in Hell”, mikä kenties viittaa ”Christmas in Heaven” -kappaleeseen Monty Pythonin klassikkoelokuvassa The Meaning of Life (1983), sekä ”Swiss Colony Beef Log”, jossa Cartman haikailee suosikkijouluruokansa perään. Isaac Hayesin esittämä perinteisestä ”What Child Is This?” -kappaleesta mukailtu ”What The Hell Child Is This?” tuo levylle lisäfunkkia.

Kennyn ja Mr. Hankeyn laulama ”The Most Offensive Song Ever” on melkoinen väliinputoaja, vaikka Kennyn laulamista sanoituksista saakin jossain määrin selvän. Myös Stanin ja Wendyn laulama ”It Happened in Sun Valley” on lähinnä ärsyttävä.

Ylimalkaan Mr. Hankey’s Christmas Classics on kuitenkin viihdyttävä joululevy, jota South Park -fani kuuntelee vähintäänkin taustamusiikkina. Vaikka levyllä ei vierailekaan huippuartisteja, on se silti parempi tekele kuin aiemmalta tuotantokaudelta julkaistu Chef Aid -albumi (1998).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s