Christmas Time in South Park

JOULUKALENTERI 19/24

Christmas Time in South Park

Mitä olisikaan joulu ilman South Parkia! South Park -tv-sarjassa on nähty kaiken kaikkiaan seitsemän joulujaksoa ja suomessakin julkaistu Christmas Time in South Park -DVD:ltä löytyvät nämä kaikki. Trey Parkerin ja Matt Stonen luomassa ja ääninäyttelemässä animaatiossa käsitellään joulua yhtä kieroutuneesti kuin kaikki muitakin aiheita, unohtamatta kuitenkaan älykkyyttä ja viittauksia. Joulujaksot ulottuvat sarjan ensimmäisestä tuotantokaudesta kahdeksanteen ja tarjoavatkin oivallisen retrospektiivin sarjan kehitykseen.

Mr. Hankey the Christmas Poo (1997)

South Parkin ensimmäinen jouluspesiaali esittelee tietenkin Mr. Hankeyn – puhuvan joulukakan, joka saapuu jakamaan lahjoja kaikille, jotka ovat syöneet tarpeeksi kuituja. Mr. Hankeyn kerrotaan olevan alunperin Trey Parkerin isän keksintöä.

Vessahuumorin taustalla on oikea tarina, joka on varmasti osunut Yhdysvalloissa monen lapsen kohdalle: South Parkin pojista Kyle on juutalainen ja kokee jouluna itsensä ulkopuoliseksi. Samaan aikaan South Parkin kaupunkilaiset yrittävät muuttaa joulun mahdollisimman neutraaliksi, ettei vain kukaan loukkaantuisi. Huonostihan se päättyy.

Ensimmäisen joulujakson äänenkäsittely ja animaatio ovat jälkikäteen kovin karkeita, mutta South Parkia jo 90-luvulla katsoneita se tuskin haittaa. Kyseessä on muuten ensimmäinen jakso, jossa Kenny ei kuolekaan, millä leikitellään jaksossa useaan kertaan.

Merry Christmas, Charlie Manson! (1998)

Toisessa joulujaksossa ollaan Jaska Jokusen jäljillä, sillä nimikin on peräisin Tenavien joulujaksosta A Charlie Brown Christmas (1965), joka on etenkin Yhdysvalloissa jokavuotinen klassikko. South Parkin pojat lähtevät jouluksi Cartmanin isovanhemmille Nebraskaan, missä heitä odottaa kokonainen suku Cartmanin kaltaisia lihavia röyhkimyksiä. Samaan aikaan perheen setä pakenee vankilasta ja tuo mukanaan sellikaverinsa Charlie Mansonin.

Charlie Manson päätyy tietysti katsomaan jouluohjelmia televisiosta ja kääntyy lopulta uskomaan joulun sanomaan. It’s A Wonderful Life (1946) ja Grinch -parodiat ovat hysteerisiä ja Mansonin esittämä loppulaulu on itseasiassa aika osuva.

Mr. Hankey’s Christmas Classics (1999)

Kolmas joulujakso on eräänlainen varietee-ohjelma, jossa South Parkin hahmot esittävät omia ja perinteisiä joululauluja. Samana jouluna julkaistiin myös samanniminen joululevy, jolla kappaleita oli vielä paljon enemmän. Jakso on omistettu sarjan naisäänistä vastanneelle Mary Kay Bergmanille, joka teki itsemurhan noin kuukautta ennen jakson esittämistä.

A Very Crappy Christmas! (2000)

Neljännessä jaksossa on taas kerran joulu ja Kyle alkaa olla huolissaan, sillä Mr. Hankey on tänä vuonna myöhässä. Pojat lähtevät viemäriin tätä etsimään ja paljastuu, että Mr. Hankeylla onkin nykyisin perhe. Alkoholistivaimo ja kolme lasta ovat tosin jo melkein enemmän ärsyttäviä kuin hauskoja.

Tällä kertaa South Parkin pikkukaupungissa ollaan kyllästytty jouluun, eikä kukaan vaivaudu enää edes ostamaan lahjoja. Pojat ovat tästä kauhuissaan ja päättävät tehdä oman animoidun jouluohjelmansa. Jälkimmäinen on viittaus aivan South Parkin juurille, sillä koko sarja sai alkunsa animoidusta ”joulukortista” The Spirit of Christmas, josta tässä jaksossa nähdään pätkiä.

Ja mistä joulussa onkaan siis kyse? Lahjoista!

Red Sleigh Down (2002)

Viidennellä tuotantokaudella ei nähty lainkaan joulujaksoa, vaan kauden lopetti Buttersin oma erikoisjakso. Kaavaan palattiin jälleen kuudennella tuotantokaudella. Cartman yrittää varmistaa joululahjasaaliinsa, mutta Kylen serkku laskee hänen tehneen paljon enemmän tuhmia kuin kilttejä tekoja. Cartman keksii kuitenkin, että joulumielen levittäminen Lähi-Itään olisi niin suuri hyvä teko, että lahjoja sataisi varmasti.

Jakso osuu USA:n Irak-operaation aikoihin ja sisältää paljon kriittisiä viittauksia paitsi sotaan, myös tunnettuihin sotaelokuviin, kuten Black Hawk Down (2001) ja Three Kings (1999). Se on myös ensimmäinen jakso, jossa Joulupukki, Jeesus (joka siis tähän asti oli kyllä asunut South Parkissa) ja Mr. Hankey seikkailevat samassa tarinassa. Joulupukin reki ammutaan alas Bagdadin yllä ja häntä lähdetään pelastamaan. Loppuratkaisu on nerokas, mutta sitä ei uskalla paljastaa.

Jakson b-tarinassa seurataan South Parkin joulujuhlaa ja Jimmyn änkyttävää esitystä laulusta ”Twelve Days of Christmas”, joka alkaa ensin kyllästyttää, mutta on lopulta aivan mahtavan pitkäpiimäinen.

It’s Christmas in Canada (2003)

Ehkä kaikkein kummallisin joulujaksoista on Emmy-palkittu It’s Christmas in Canada, joka ei niinkään parodioi joulutarinoita kuin The Wizard of Oz -klassikkoelokuvaa (1939). Kylen adoptoitu pikkuveli haetaan uuden lainsäädännön turvin takaisin Kanadaan, mutta pojat päättävät lähteä pelastamaan hänet. Kanada esitellään Ihmemaa Ozin kaltaisena fantasiana, jossa teitäkin on vain yksi. Musikaalikappaleet ovat South Parkin tyyliin hienoja ja vitsit nerokkaita. Eikä loppuratkaisua tälläkään kertaa uskalla spoilia.

Woodland Critter Christmas (2004)

Woodland Critter Christmas on toistaiseksi sarjan viimeinen joulujakso, eikä ihme, sillä se kuuluu sarjan kaikkien aikojen parhaisiin jaksoihin ja alusta loppuun täydellinen: hauska, yllättävä ja järkyttävä.

Tarinan keskiössä on tällä kertaa Stan, joka kohtaa metsässä joukon söpöjä piirroseläimiä, joiden joulunviettoa hän alkaa avustaa. Tarina on kerrottu runomuodossa, jälleen kerran How the Grinch Stole Christmas -teosta (1957) parodioiden. Mitään sen kummempaa paljastamatta sanottakoon, että Stan ja kertoja eivät tule kaiken aikaa juttuun, eikä mikään ole sitä miltä ensisilmäyksellä vaikuttaa.

Tästä jaksosta ei kannata sanoa mitään ylimääräistä, sillä sen vaikuttavuus perustuu yllätykseen. Joka tapauksessa se on loistava!

*

Christmas Time in South Park on hyvä joulukokoelma niille, jotka eivät ole intohimoisesti keräilleet kaikkia sarjan tuotantokausia hyllyynsä. Suomessa Pan Visionin julkaisemalla DVD:llä on hiukan suomennosongelmia, mutta etenkin joissakin lauluissa käännökset ovat onnistuneet tavanomaista paremmin. South Parkin suomentaminen ei joka tapauksessakaan ole helppoa.

One comment

  1. Päivitysilmoitus: Mr. Hankey’s Christmas Classics « Obskuuri.net

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s