The Jethro Tull Christmas Album

JOULUKALENTERI 7/24

Jethro Tull – The Jethro Tull Christmas Album
(EMI, 2003/2009)

Folkahtavan progen klassikkoyhtye Jethro Tull julkaisi vuonna 2003 kenties maailman ainoan progeksi luokitellun joululevyn. The Jethro Tull Christmas Album, joka on toistaiseksi yhtyeen uusin studioalbumi, koostuu perinteisten joululaulujen uusista sovituksista ja joistakuista yhtyeen omista kappaleista. Vuoden 2009 uudelleenjulkaisulla on mukana myös täysi kirkkokonsertti Christmas at St Brides 2008.

Jethro Tullin puikoissa heiluu joululevyilläkin tuttuun tapaan Ian Anderson, joka ei tällä kertaa anna paljon tilaa kenellekään muulle. Andersonin maneeriset huilut ja puheenomainen laulu muodostavat The Jethro Tull Christmas Albumin ytimen.

Peräti 16 kappaletta kattavalla albumilla on pituutta kerrakseen, mutta Tullin ystäviä se tuskin haittaa. Albumirakenteesta ei juuri voi puhua, sillä Christmas Album on lähtökohtaisesti kokoelmamainen. Mukana on seitsemän uudelleenäänitystä Tullin aiemmin julkaisemista kappaleista, joiden joukkoon mahtuu muun muassa ”A Fire At Midnight”, ”Jack Frost and the Hooded Crow” sekä ”Wheatercock”, jonka uusi sovitus kalpenee Heavy Horses (1978) -albumin alkuperäisen rinnalla.

Perinteisiä joululauluja edustavat esimerkiksi ”Holly Herald”, ”We Five Kings” ja ehkäpä albumin onnistunein raita ”God Rest Ye Merry Gentlemen”, joka vaihtelee jazzahtavan sovituksen ja metallimaisen pohjennon välillä. Joukkoon mahtuu myös ”Greensleeves”-klassikkokappaleen uusi sovitus ”Greensleeved”, jolla ei tosin ole mitään tekemistä joulun kanssa.

Christmas Album on kokonaisuutena yllättävän tasainen, mutta joista kuista leikkauksista se ei olisi kärsinyt. Andersonin tekemät ”Last Man At the Party” ja ”First Snow on Brooklyn”, sekä ”Bouréen” uusi sovitus ovat mitä parhainta haikeaa joulumusiikkia, mutta ilman ”Fire at Midnightia” ja ”Pavanea” pärjättäisiin aivan hyvin.

Erillisellä CD:llä julkaistu Christmas at St Brides 2008 vaatii jo todellista omistautumista. Jos kirkkokuorot ja raamatullinen lausunta eivät innosta, kannattaa liveen suhtautua varauksella.

Anderson on muuallakin tehnyt selväksi uskonnollisuutensa ja Christmas Albumilla se onkin suorastaan läpitunkevaa. Kun jo albumin toisessa säkeessä mainitaan Jeesus, kannattaa odottaa jotakin tunnustuksellisuutta. Kovin sekulaaria joulumusiikkia Jethro Tull ei siis tarjoa.

The Jethro Tull Christmas Album on passeli joululevy. Jos sattuu pitämään Tullista sekä perinteisistä joululauluista, tämä albumi on joulukauden soundtrack. Huilu- ja Jeesus-allergisten kannattaa jättää väliin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s