Yes – In the Present

JOULUKALENTERI 8/24

Yes – In the Present (Live from Lyon)
(Frontiers Records, 2011)

Progelegenda Yes sai hiljaittain uuden solistin, mikä johti keikkalavoille ja studioon palaamiseen. Kesällä 2011 julkaistiin yhtyeen toinen ilman Jon Andersonia tehty albumi Fly From Here, mitä seurasi pitkä, Suomeenkin ulottuva kiertue. Mutta kuinka uudelta solistilta ja kokoonpanolta sujuu vanhat Yes-klassikot? Kysymykseen vastaa joulukuussa 2011 julkaistu kahden CD:n live-albumi In the Present – Live from Lyon.

In the Presentin konsepti on selkeä: taltioitu konsertti sisältää vain vanhoja kappaleita uuden solistin esittämänä. Uusi solisti Benoît David oli jo Fly from Here -albumilla vakuuttava, mutta tuoreelle livellä hän kuulostaa paikoin häkellyttävästi Andersonilta. Jos siis uusi soundi on ajatuksena pelottava, tämä muistuttaa tuttua ja turvallista.

Live-kokoonpanossa heiluvat tutus Yes-papat Steve Howe, Chris Squire ja Alan White, mutta koskettimissa kuullaan Rick Wakemanin poikaa Oliver Wakemania. Kokoonpano on klassinen ja samoin settilista. Levyn aloittaa ”Siberian Khatru” ja joukkoon mahtuvat myös ”Starship Trooper”, ”Astral Traveller”, ”Owner of a Lonely Heart” ja ”Roundabout”.

Kiinnostavaa on sekin, että settiin on otettu pari kappaletta myös aiemmalta ilman Andersonia tehdyltä Drama-albumilta (1980). Yllättävän raskas ”Machine Messiah” ja bassoriffitaivas ”Tempus Fugit” toimivat uudella kokoonpanolla yhtä hyvin kuin ennenkin. Niissä myös David laulaa kenties avoimemmin omalla äänellään, yrittämättä matkia alkuperäistä. Ero Davidin ja Andersonin äänten välillä on vähäinen, mutta sen huomaa vertaillessa Fly from Heren ja In the Presentin lauluja.

Yes tuntuu olevan kovassa iskussa, mutta monet kappaleet on kyllä soitettu hiukan hitaammin kuin alkuperäisillä albumeilla. Ehkä ikä alkaa painaa, sillä soittotaito ainakin tuntuu muutoin olevan hallussa. Steve Howe soittaa kitaransa samalla poskettomalla taidolla kuin albumeillakin. Hänen instrumentaalinsa ”Corkscrew” on hauska välipala. Mutta miksi taustalaulaja äityy ”I’ve Seen All Good People” -kappaleen väliosassa laulamaan John Lennonin ”Give Peace a Chancea”?

In the Present – Live from Lyon on oikein hyvä live, etenkin jos ei ole jo kuunnellut Yessiä kyllästymiseen asti. Liekö moinen edes mahdollista?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s