The Thing

The Thing
(Yhdysvallat, 2011)

The Thingin idea on jo tuttu: Etelä-Mantereelta löydetään jäässä säilynyt avaruusolio, joka pystyy imitoimaan assimiloimiaan elämänmuotoja – myös ihmisiä. Vuoden 2011 The Thing ei ole suora uusintaversio, vaan eräänlainen esiosa John Carpenterin kulttielokuvalle vuodelta 1982 – joka jo itsessään oli uusintaversio vuoden 1951 The Thing from Another World -elokuvasta.

Uusi Thing sijoitetaankin alussa vuoteen 1982 ja se kertoo mitä tapahtui norjalaiselle tutkimusryhmälle, joka Carpenterin elokuvassa oli löytänyt avaruusolennon ja ilmeisesti tuhoutunut viimeistä miestä myöten. Norjaa kuullaankin elokuvassa kiitettävästi, mutta tutkimusryhmä saa pian jenkkivahvistuksensa.

The Thingin keskiössä on paleontologi Kate Loyd (Mary Elizabeth Winstead), jonka megalomaaninen tutkija Sander Halvorson (Ulrich Thomsen) pestaa kaivaamaan uuden organismilöydön turvallisesti jääkuoresta. Katella on runsaasti kokemusta kylmäkaivauksista ja projekti onnistuu liiankin hyvin – lämpimässä varastossa olento nimittäin herää talviuniltaan ja metsästys alkaa.

The Thing on hämmästyttävän uskollinen edeltäjänsä tunnelmalle ja tyylille. CGI-tehosteita käytetään, mutta 80-luvun version stopmotion-efektejä jäljitellään tarkasti. Männävuosien tunnelmaa on siinäkin, ettei kaikissa kohtauksissa juosta muka-hektisesti edes takaisin, vaan usein henkilöt ovat aloillaan ja katsovat toisiaan. Maltillinen totetus tekee toiminnasta sitäkin tuntuvampaa.

The Thing on hollantilaisen Matthijs van Heijningen Jr:n ensimmäinen pitkä ohjaustyö ja jälki on sangen vakuuttavaa. Näyttelijätyö on sopivasti vähäeleistä ja sangen tuntematon Mary Elizabeth Winstead on oikein passeli valinta pääosaan. Alien-leffojen Ripleyn kaltaista naissankaria ei tavoitella, vaan Kate on älykkyydestään huolimatta haavoittuva ja pelokas.

Lisäpisteitä elokuva saa siitä, että alkuperäistä avaruusolentoa ei näytetä erityisen tarkasti missään vaiheessa. Carpenterin versiossa olento saapui tutkimusryhmään koiran hahmossa, mutta esiosan oli luonnollisesti selittävä olennon alkuperä. Siitä nähdään kuitenkin vain raajoja ja epämääräisiä osia, mikä pitää yllä jännitysmomenttia. Kaikki hirviötehosteet ovat myös oikealla tapaa inhottavia.

Tyypilliseen esiosien tapaan The Thing ei lisää juuri mitään tarinaan pohjustaen kuitenkin hyvin huolellisesti edeltäjänsä koko alkuasetelman. Elokuvana se ei tarjoa mitään ainutlaatuista, mutta tarinan ja jännitteen kaltaiset perusasiat ovat kohdallaan. Hyvää scifi-kauhua etsiville se on mainiota ajanvietettä.

One comment

  1. Päivitysilmoitus: The Chef of South Polar | Obskuuri.net

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s