Ida Maria – Katla

Ida Maria – Katla

Katla on norjalaisen pop-punkkari Ida Marian toinen studioalbumi, joka julkaistiin alunperin Norjassa 2010, mutta kansainvälisillä markkinoilla vasta kesällä 2011. Edellisellä Fortress Round My Heart (2008) -albumilla vakuuttanut nuori naisrokkari palaa entistä paremmalla ja kokeellisemmalla levyllä, jolla ei panoksia säästellä.

Katlan avaava ”Quite Nice People” on kevyt balladi, joka ei aivan pärjää ensimmäisen albumin aloitushitille ”Oh My God”, mutta viimeistään toisella raidalla päästään itse asiaan. ”Bad Karma” lienee Ida Marian aggressiivisin kappale, jossa punk-riffit, hakkaavat rummut ja äkäinen teksti osuvat yksiin tavalla, joka on yhtä aikaa vakuuttava ja hysteerisen hauska.

You better believe in karma
Just look at the sorry shape you’re in
There’s a doll with your name and your gloomy face
And the department up doin’ a rush on your case

You better believe in voodoo, babe
I got a long list of your sins
There’s a word you may have heard of called payback
And I’m runnin’ out of pins

”Bad Karma”, san. Ida Maria

”Morning Light” ja ”I Like You So Much Better When You’re Naked” -tyyliset helpot hittikappaleet loistavat Katlalla poissaolollaan, mutta ”Cherry Red” ja ”I Eat Boys Like You For Breakfast” pääsevät jo aika lähelle. ”10.000 Lovers” puolestaan heittelee viittauksia muun muassa Lou Reedin sanoituksiin. ”Let’s Leave” jää albumin pakolliseksi väliinputoajaksi, jonka oppii muistamaan vasta useiden kuuntelukertojen jälkeen.

Ylipäätään albumin keskivaiheilla pelataan ihmissuhteiden rooleilla ja seksuaalisuudella. ”Cherry Redissä” nainen laittautuu likimain miehensä orjaksi, mutta kenellä onkaan valta-asema tällaisessa suhteessa. Kertosäkeen lausumattomilla riimeillä leikittely toimii ilmiselvyydellään loistavasti.

I’m gonna be your girl tonight
I’m gonna make you apple pie
I’m gonna wear my cherry red
I’m gonna give you lots of…

I’m gonna be your Stepford wife
You can cut me like a knife
I’m gonna wear my cherry red
I’m gonna give you lots of… room in my bed

”Cherry Red”, san. Ida Maria

Katlan ehdottomasti kokeellisin kappale on miltein kymmenminuuttinen ”Devil”, jonka laahaava ja koruton äänimaailma johdattaa ahdistavalle matkalle, jonka loppujamittelua venytellään ja venytellään. Tämän jälkeen albumin lopettavat ”My Shoes” ja merkitsemätön bonusraita ”Gallery” eivät tunnu oikein miltään ja sinänsä toimivat kappaleet olisikin ehkä kannattannut sijoittaa aiempaan kohtaan albumille.

Katla jää hiukan turhan lyhyeksi, mutta kokonaisvaikutelma on positiivinen. Albumi on selvästi enemmän kokonaisuus kuin kokoelma-henkinen esikoislevy, niin kuin monien artistien kohdalla usein tapahtuukin. Katlalla on oma tunnistettava soundimaailmansa, joka tukee entistä paremmin Ida Marian monipuolista lauluääntä. Jos nuoren lauluntekijän hengentuotteet tästä vielä paranevat, ovat seuraavat albumit jo täyttä kultaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s