Halo: Reach

Halo: Reach
(Xbox 360, 2010)

Halo: Reach on yksi suositun Halo-pelisarjan jatko-osa – tai pikemminkin esiosa, sillä kampanja-moodin tarina sijoittuu ennen ensimmäisen Halo-pelin (2001) tapahtumia. Halo: Combat Evolved -pelin jälkeen sarjassa on ilmestynyt Halo 2, Halo Wars ja Halo 3, sekä edellisen ”sisarpeli” Halo 3: ODST. Pelisarjan ympärille on kasvanut tavanomaista lisenssikirjallisuutta, josta tuoreinta sarjaa on saatu kirjoittamaan menestynyt scifi-kirjailija Greg Bear.

Reachissä sarjan graafinen ilme on pistetty osittain uusiksi ja esimerkiksi aiempien osien hieman naivistinen värimaailma on muuttunut hiukkasen realistisemmaksi. Reach sijoittuu samannimiselle planeetalle, jonka edellisistä osista tuttu Covenant valloitti ihmisiltä juuri ennen ensimmäisen osan alkua.

Pelaaja astuu nimettömän Noble Six -sotilaan saappaisiin ja saa jopa määrittää päähenkilön sukupuolen ja haarniskan värityksen. Noble-ryhmä pääsee todistamaan Reachin valloitusta, mutta mitään erityistä panosta pelisarjan tarinaan ei Reachillä varsinaisesti ole. Viimeisissä tehtävissä pelaaja pääsee kuskaamaan aiemmista peleistä tuttua Cortanaa yhtälailla tutulle Pillar of Autumn -alukselle. Lopussa viimeiset Spartan-sotilaat pääsevät hengestään, mutta senhän jo tiesimme, sillä alkuperäisen trilogian sankari Master Chief oli lajinsa viimeinen.

Reach on kauniimpi kuin aiemmat Halo-pelit, mutta ulkokuoren alta paljastuu likimain Halo 3:n kaltainen räiskintäpeli. Etukäteen korostettu tiimiluontoinen pelaaminen on melko tyhjänpäiväistä, sillä kampanjassa kaikki eteneminen on yhä pelaajasta riippuvaista. Noble-ryhmän muista jäsenistä on taistelussa sentään jotain iloa, mutta muut statistisotilaat ovat pelkkää tykinruokaa. Edes Gears of War -pelien kaltaista sodan tuntua ei synny.

Peli esittelee muutamia uusia aseita, mutta muuten kaikki samaa kuin ennenkin. Jos jotakin, niin Reachin taistelut ovat yksitoikkoisempia kuin Halo 3:n, sillä parasiittivihollinen Flood ei ole vielä tullut mukaan tarinan tapahtumiin. Kampanjan ”chapterit” ovat epätasaisen pituisia ja vaikeimmilla vaikeusasteilla tuskastuttavaa jankkaamista. Esimerkiksi aivan lopun tykkitaistelun voi läpäistä lähinnä opettelemalla vihollisten hyökkäyssuunnat ulkoa.

Halo-sarjan vahvuus on alusta asti ollut moninpelissä, joka on myös Reachin paras puoli. Pelimoodeja on entistä enemmän ja ainakin vielä vuosi julkaisusta pelaajia riittää linjoilla. Tarjolla on perinteisten kilpailumoodien lisäksi Halo 3: ODST:ssä ensimmäistä kertaa esitelty Firefight-moodi, jossa pelaajat taistelevat aalto toisensa jälkee Covenantia vastaan samaan tapaan kuin Gears of Warin Horde-moodissa. Erilaiset Firefight-skenaariot tuovat paljon pelattavaa ja kokeneet Halo-pelaajat muodostavat välillä ihailtavan hienosti toimivia joukkueita.

Reachin moninpeli on myös tasaväkisempi ja helpompi omaksua kuin aiemmissa osissa, mikä auttaa uusia pelaajia hyppäämään kelkkaan.

Kiitettävää on myös, että pelihahmon sotilasarvoa ja kokemuspisteitä voi nostaa sekä kampanjassa että muissa pelimoodeissa. Kaikista moodeista ansaitsee myös krediittejä, joilla voi ostella Spartan-haarniskaan erilaisia osia ja efektejä. Metapelinä toimiva sotilasarvo ja modailu lisäävät uudelleenpeluuarvoa ja yllyttävät kokeilemaan erilaisia moninpelimoodeja. Achievementit ovat perinteistä taso- ja vaikeusaste-osastoa, mutta joukossa on myös joitakuita outoja ja vaikeita temppuja.

Halo: Reach on kokonaisuutena miellyttävä paketti, mutta pelkän yksinpelikampanjan takia sitä ei kannata hankkia. Kampanja on kaikenlisäksi parissa päivässä läpäisty ja melkein yhtä lattea kuin Halo: ODST:n mielenkiinnoton kertomus. Ensimmäisen Halo-trilogian eeppistä tunnelmaa jää hieman kaipaamaan, mutta hyvää viihdettä Reach joka tapauksessa tarjoaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s