R&A ’11: Guilty of Romance

Guilty of Romance
(Koi No Tsumi, Japani 2011)
(Huom! Arvosteltu leikattu, 111 min. pitkä versio!)

Ehkäpä 2000-luvun parhaan elokuvan Love Exposuren (2008) ohjannut Sion Sono on tuoreimmissa elokuvissaan luopunut uskonnollisten teemojen käsittelystä. Vuoden 2010 Cold Fish oli moraalisessa kylmyydessään järkyttävä murhatarina ja tuorein Guilty of Romance puolestaan on tutkimusmatka parisuhteen, seksuaalisuuden ja ruumiillisuuden pimeille sivukujille.

Myös Cold Fishissä näytellyt Megumi Kagurazaka esittää Izumia, suositun kirjailijan uskollista vaimoa, jonka elämä on pelkistynyt miehensä palvelemiseksi ja odottamiseksi. Kyllästynyt Izumi päätyy hankkimaan helpon myyntityön, mutta päätykin mallitoimistolle kuvattavaksi – eikä mene kauaa kun hänen halutaan jo riisuutuvan kokonaan.

Izumi löytää uudelleen seksuaalisuutensa ja elämä lähtee raiteiltaan. Eräänä iltana hän kohtaa Mitsukon (Makoto Togashi), joka on paitsi prostituoitu, myös kirjallisuuden professori. Mitsukosta tulee Izumin matkaopas itsensä myymisen ja lihallisen vallan tielle.

Samaan aikaan varsinaisen tarinan kanssa seurataan myöhemmin tapahtuvaa murhatutkimusta, joka alkaa pala palalta liittyä Izumin tarinaan. Mutta kuka kuolee ja kenen toimesta? Sono onnistuu pienin elein luomaan uskomattoman jännitteen, joka kestää aivan elokuvan loppumetreille.

Mutta enemmän kuin trilleri, Guilty of Romance on miltein surrealistissävytteinen draama, joka onnistuu käsittelemään lukemattomia painavia asioita, kuten naisen sosiaalista asemaa, vallankäyttöä ja monenkirjavia ihmissuhteita.

Sion Sonon tapaan elokuvassa on monia mieleenpainuvia kohtauksia, joista mitään paljastamatta voi kertoa ainakin, kuinka Izumi harjoittelee tyhjänpäiväistä myyntityötään alasti peilin edessä: samojen repliikkien toistuessa myyntituote vaihtuu elintarvikkeista naiseen itseensä. Tällaiset sulavasti etenevät ja kekseliäät kohtaukset ovat timanttista elokuvataidetta.

One comment

  1. Päivitysilmoitus: The Land of Hope | Obskuuri.net

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s