R&A ’11: Submarine

Submarine
(Iso-Britannia 2011)

Aivan loistavista tv-sarjoista Garth Marenghi’s Darkplace (2004) ja Man to Man with Dean Learner (2006) -tunnettu koomikko Richard Ayoade on tehnyt hykerryttävän ja koskettavan esikoiselokuvan. Submarine on murrosikäisen pojan kasvukertomus walesilaisessa pikkukaupungissa ja se perustuu Joe Dunthornen samannimiseen romaaniin.

Päähenkilö Oliver Tatea näyttelevä nuori Craig Roberts on taidokas ikäisekseen. Nimettyihin osiin jaettu elokuva alkaa, kun Oliver yrittää tehdä vaikutukseen kouluihastukseensa Jordanaan, jonka roolissa yhtäläisen nuori Yasmin Page on hänkin vakuuttava näyttelijä. Elokuva on vahvasti narratiivinen ja Dunthornen romaanitekstiä käytetään epäilemättä paljon Oliverin toimiessa kertojana.

Oliver kuvittelee elämänsä jatkuvasti elokuvaksi, millä Ayoade leikittelee kekseliäästi. Hän ei ole turhautunut ja kyyninen J. D. Salingerin nuorisohahmojen tapaan, vaan hän jaksaa taistella saadakseen seurustelusuhteensa, perheensä ja elämänsä toimimaan. Oliverin vanhempina näyttelevät tunnetut birttinäyttelijät Noah Taylor ja Sally Hawkins, mutta erityisen ihastuttava on Paddy Considine lipevän new age -kouluttajan roolissa.

Submarine onnistuu tasapainoilemaan draamakomediana muuttumatta sen enempää draamaksi kuin puhtaaksi komediaksi, mihin moni lajityypin edustaja on lopulta langennut. Hahmot ovat uskottavia ja heidän tunteensa välittyvät aidosti, ilman, että lievästi ironinen sävy siitä kärsii. Vaikkei Submarine ole ehkä täydellinen tai mieltä ravisteleva kokemus, se on eheä ja älykäs elokuva, jossa ei ole juuri mitään moittimista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s