The Lady in the Van

The Lady in the Van(Iso-Britannia, 2015)

Näytelmäkirjailija Alan Bennettin omista muistelmistaan käsikirjoittama draama jää mieleen metafiktiivisyyden ja Maggie Smithin näyttelijätyön ansiosta.

Sarja: Espoo Ciné.

”Lähes tositarinaksi” luonnehdittu The Lady in the Van on kertomus näytelmäkirjailija Alan Bennettin (Alex Jennings) ja hänen naapurustoonsa asettuvan kodittoman naisen (Maggie Smith) erikoisesta suhteesta. Vanhassa pakettiautossa asusteleva Mary pysäköi pakunsa ensin Bennettin talon eteen, mutta pian yksin elävä ja homoseksuaalisuuttaan piilotteleva Bennett on jo päästänyt naisen pihalleen, jossa hän viihtyykin seuraavat 15 vuotta.

The Lady in the Van erottuu humorististen brittidraamojen massasta kahdella avulla: Ensimmäiseksi on mainittava Maggie Smithin roolisuoritus, johon veteraaninäyttelijä heittäytyy koko olemuksellaan. Bennettiä näyttelevä Alex Jennings ansaitsee tosin hänkin kiitosta työstään.

Toiseksi elokuva erottuu metafiktiivisillä keinoillaan, sillä Alan Bennett on läpi elokuvan kaksi henkilöä: se, joka kirjoittaa, ja se, joka elää elämää. Nämä hahmot myös keskustelevat keskenään ja aika ajoin jopa kyseenalaistavat tapahtumien todenperäisyyttä. Tämä on elokuvan kiinnostavin narratiivinen keino, jolla innostutaan irrottelemaan erityisesti tarinan loppupuolella.

The Lady in the Vanissa on suvantokohtia, eikä tarinan jännite kanna yhtä voimakkaana koko elokuvan läpi. Nicholas Hytnerin ohjaama elokuva ansioituu kuitenkin myös siinä, ettei kodittoman laitapuolenkulkijan todellisuutta kaunistella. Smithin hahmon hajua kommentoidaan jatkuvasti, eikä elokuva lakaise edes ulosteita maton alle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s