The Big Short

The Big Short(Yhdysvallat, 2015)

The Big Short on kiinnostava ja koominenkin draamaelokuva monimutkaisesta aiheesta.

Ensi-ilta 19.2.2016.

Komedioista tunnetun Adam McKayn ohjaama The Big Short perustuu Michael Lewisin tosipohjaiseen kirjaan pörssisijoittajista, jotka ennustivat Yhdysvaltain asuntomarkkinoiden romahduksen ja vuonna 2007 alkaneen talouskriisin, ja käyttivät tietoa kekseliäästi hyväkseen. Tarinan keskiössä ovat hedgerahastojen ylläpitäjät Michael Burry (Christian Bale) ja Mark Baum (Steve Carrell), sekä Jared Vennett (Ryan Gosling).

The Big Shortin ytimessä olevat talousaiheet ovat kohtuullisen korkealentoisia, mutta elokuva käsittelee niitä mahdollisimman lähestyttävästi. Vaikka avainkäsitteitä, kuten subprime-lainoja ja CDO:ta yritetään avata katsojille hauskoissa cameo-kohtauksissa, jättää elokuva kuitenkin sijoitusmaailmaa vähemmän tunteville paljon kysymyksiä.

Elokuva toimii komedian sävyttämänä draamana, eikä kuitenkaan haahuile turhan kauas ydinaiheestaan. Erityisesti hahmojen yksityiselämää kuvataan hyvin vähän. Tästä huolimatta The Big Short esittää avainhenkilöt sympaattisina hahmoina, etenkin jatkuvasti aggressiivisen Mark Baumin ja syrjäänvetäytyvän Michael Burryn.

Katsojan kannalta tärkeitä ovat myös John Magaron ja Finn Wittrockin esittämät nuoret sijoittajat, jotka tarjoavat tavallaan ulkopuolisen näkökulman Wall Streetin pörssimaailmaan. Heitä avustavaa eläkkeelle jäänyttä pankkiiria esittää pienessä roolissaan luontevasti Brad Pitt.

Eniten The Big Short kärsii arkielämälle etäisestä aiheesta ja lukuisista henkilöhahmoista, joille kuitenkin pitkästä kestosta johtuen löytyy tarpeeksi aikaa. Roolisuoritukset ovat päteviä ja tarina pysyy loppuun asti mielenkiintoisena. Parasta koko elokuvassa lienee ohjaus, jossa muun muassa ajankuvaa rakennetaan lyhyillä klipeillä musiikkivideoista uutiskuvaan ja jopa viraalivideoihin.

The Big Shortin tärkein tehtävä lienee herätellä suurta yleisöä siihen, kuinka sijoitusmaailman kulisseissa toimitaan ja kuinka se vaikuttaa joka päiväiseen elämäämme. Elokuva onnistuukin synnyttämään melkoisen paranoian siitä, millaisten ahneiden sikojen ja täysien ääliöiden käsissä maailman tulevaisuus on.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s