Bridge of Spies

Bridge of Spies(Yhdysvallat, 2015)

Steven Spielbergin ohjaama Bridge of Spies on rauhallinen ja varmaotteinen Kylmän sodan trilleri, joka ei suurempia yllätyksiä tarjoa.

Ensi-ilta 27.11.2015.

Vakoojien silta eli Bridge of Spies ei ole huono, muttei kovin erityinenkään trilleri. 1960-luvun vaihteeseen sijoittuva, tositapahtumiin pohjautuva elokuva kertoo Tom Hanksin esittämästä lakimiehestä James B. Donovanista, joka nimitetään asianajajaksi Neuvostoliiton vakoojaksi epäillylle Rudolf Abelille (Mark Rylance).

Donovan saa kansan vihat niskoilleen kommunistin puolustamisesta, mutta onnistuu neuvottelemaan Abelille pelkän vankeusrangaistuksen. Pian lakimies saakin uuden tehtävän, kun Yhdysvaltain U-2 -vakoilukone putoaa Neuvostoliiton ilmatilassa ja pilotti Francis Gary Powers (Austin Stowell) tulee vangituksi. Abel saa vankilaan yhteydenoton, joka viittaa siihen, että Neuvostoliitto haluaisi vaihtaa vangit päittäin, ja Donovania pyydetään matkustamaan Berliiniin hoitamaan neuvotteluja.

Bridge of Spies onnistuu hyvin historian kuvauksessa, mikä ei Steven Spielbergin elokuvalle olekaan suuri yllätys. Spielberg on ennenkin, erityisesti Schindler’s Listin (1993), Munichin (2005) ja Lincolnin (2012) tapauksissa ansioitunut historiallisten tapahtumien kuvaajana, ja vaikkei Bridge of Spies olekaan Spielbergia parhaimmillaan, on sekasortoisen Berliinin kuvaus elokuvan parasta antia.

Bridge of Spies kärsii hieman liiasta pituudesta, mutta verkkainen tahti miellyttää varmasti etenkin männävuosikymmenten trillereiden ystäviä. Tämä onkin ”vanhan liiton” vakoojatrilleri, joka ei takaa-ajoja tai toimintakohtauksia kaipaa. Tarinalliset jännitteet syntyvät siitä, mitä kukin osapuoli tietää, tavoittelee ja näyttää ulospäin.

Tom Hanksille hyveellisen lakimiehen rooli on turvallinen valinta, mutta roolisuorituksessa sinänsä ei ole moittimista. Muista näyttelijöistä etenkin englantilainen Mark Rylance ansioituu loppuun asti viileän ja hillityn Rudolf Abelin roolissa.

Bridge of Spiesin ongelma on, että ohjaajasta ja tähtinäyttelijästä huolimatta se ei juuri erotu massasta. Trilleri pitää kuitenkin kiinnostuksen yllä koko kestonsa ajan, ja sitä voi suositella kaikille vakoojatrillereiden ja historiallisen draaman ystäville.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s