Evolve

Evolve(PlayStation 4 -versio, 2015)

Evolve tarjoaa uuden sukupolven moninpelitoimintaa omaperäisellä asetelemalla. Valitettavasti vain itse peli jää lähtökohtiaan heikommaksi, eikä jaksa kauaakaan viihdyttää pelaajia, jotka toivovat pelikokemuksen kehittyvän, eivätkä viihdy itseääntoistavan moninpelin parissa.

Evolven idea on kutkuttava: Viiden hengen asymmetrinen moninpeli, jossa yksi pelaajista pelaa hirviöllä ja neljä muuta hirviönmetsästäjillä. Kuulostaa paperilla varsin mainiolta.

Turtle Rock Studiosin lopputulos vaan ei lunasta hyvän idean herättämiä odotuksia. Koska Evolvessa ei ole tarinallista kampanjaa, eikä itsenäistä yksinpelimoodia, pitäisi moninpelin tarjota enemmän sisältöä kuin se tällaisenaan tarjoaa. Moninpelimoodeja voi toki pelata yksin botteja vastaan, mutta sisältö on sama.

Periaatteessa pelaajalla on kaksi vaihtoehtoa: Joko Skirmish, jossa pelataan uudelleen ja uudellen samanlaista taisteluskenaariota eri kartoilla, tai Evacuation, joka koostuu viidestä perättäisestä kamppailusta, joissa on hieman erilaisia tehtävänantoja ja muitakin muuttujia. Skirmish-ottelu voi olla parissa minuutissa ohi, kun taas viiden erän Evacuation voi kestää jopa puolitoista tuntia.

Pelaaja ei pääse suoraan valitsemaan pelihahmoaan, vaan hän voi asettaa viisi hahmoaan haluamaansa suosiojärjestykseen. Yksi hahmoista on hirviö, loput kuuluvat hahmoluokkiin Assault, Medic, Tracker ja Support. Kaikilla luokilla on omat tehtävänsä, jotka selviävät parhaiten tutorial-videoiden kautta. Periaatteessa nelihenkisen joukkueen pitäisi pelata yhteen pärjätäkseen hirviötä vastaan. Käytännössä tämä onnistuu kuitenkin vain harvoin. Etenkin medicin ja supportin tulisi olla hyvin skarppina, sillä ilman suojaa ja parannusta on tiimi äkkiä peitottu.

Eri hahmoluokilla ja hahmoilla pelaamisessa on mukavasti variaatiota, mutta ensi alkuun peli tarjoaa vain yhden hahmon luokkaa kohti, mikä pätee myös hirviöihin. Yhdellä hahmolla tulee suorittaa haasteita, kuten tuottaa tarpeeksi vahinkoa tietyllä aseella, saadakseen auki seuraavan hahmon. Tämä on rasittavaa, sillä kaikkein tyydyttävintä olisi päästä heti alkuun kokeilemaan eri pelityylejä ja etsiä niistä mieluisin. Etenkin hirviöiden avaaminen voi osoittautua haastavaksi ja se saattaakin onnistua parhaiten pelaamalla botteja vastaan.

Ainakin PlayStation 4:llä Evolve on kuitenkin erittäin näyttävä. Tekstuurit ja synkät maisemat ovat komeita, ja hirviötkin parhaimmillaan vaikuttavia. Käytännössä pelin tempo on kuitenkin niin nopea, että etenkään taistelussa ei yksityiskohtia tule paljon huomattua. Taistelut ovat muutoinkin niin kaoottisia, että hyväkin taktinen suunnitelma voi kaatua siihen, ettei yksinkertaisesti pysty seuraamaan kaikkea, mitä ympärillä tapahtuu.

Moninpelinä Evolvesta puuttuu tarinallinen sisältö lähes kokonaan, mutta tätä on paikattu tekemällä pelihahmoista hieman persoonallisempia ja kirjoittamalla heidän välilleen runsaasti dialogia. Evacuation-moodissa yritetään jonkinlaista tarinantynkää, mutta käytännössä kyse on köykäisistä perusteluista eri pelimuotojen pienille variaatioille. Tämä tuo kyllä pelaamiseen hieman lisää mielenkiintoa, mutta ei sitä nyt aivan tarinaksi voi kutsua.

Käytännössä Evolve on kuin kohtuullinen FPS-pelin moninpelimuoto. Jos tarjolla olisi tarinallisille toimintapeleille tyypillinen 6-10 tuntia kestävä tarinamoodi, olisi moninpelikokemus oikein passeli osa pakettia. Täyshintaisena pelinä se tarjoaa kuitenkin liian vähän tekemistä.

Evolvelle on lisäksi tarjolla peräti 44 eri ladattavaa lisäsisältöä. Homma haisee rahastukselta ja pääpeli tuntuu kokonaisen pelin karsitulta versiolta. Ikään kuin jossakin kohtaa kehitystä olisi huomattu, ettei pelissä ole tarpeeksi sisältöä, ja tätä olisi sitten yritetty paikata lukitsemalla hahmot suorituskynnysten taakse ja erottamalla sisältöä DLC-myyntiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s