Oh My Irma

Haley McGee kertoo tarinan Irmasta. (Kuva: Hannah Houston)

Haley McGee kertoo tarinan Irmasta. (Kuva: Hannah Houston)

(Kanada, 2010)

Sarja: Tampereen teatterikesä.

Kanadalaisen Haley McGeen käsikirjoittama ja tähdittämä Oh My Irma on pienimuotoinen monologi, joka perustuu kokonaan roolihahmon epävarmuuteen ja taustatietojen hitaaseen paljastumiseen.

Jo vuodesta 2010 kiertänyt Oh My Irma on mielenkiintoinen pieni monologi, joka pitää täydellisesti otteessaan tunninmittaisen kestonsa verran. Alisa Palmerin ohjaus käynnistyy, kun eriskummallinen nuori nainen saapuu lavalle paita veressä ja tunnustan syyllisyytensä – mutta mihin?

Seuraa erikoinen kertomus päähenkilöstä, miehestä nimeltä P. P. ja tietenkin Irmasta. Kolmikon kuvio pysyy pitkään epäselvänä, minkä varaan näytelmän jännite rakentuukin. Taustatietoja pimitetään hyvin pitkään, minkä vuoksi niitä ei tässäkään ole sopivaa paljastaa. (Itseasiassa Tampereen teatterikesän näytöskuvauksessakin paljastettiin ohimennen eräs yksityiskohta, jota tietämättä näytelmä olisi ollut vielä yllättävämpi.)

McGeen esiintyminen on epävarmuudessaan ja herkkyydessään luonn0llista ja käsikirjoituskin taidokas, mutta on silti hieman yllättävää, että näytelmästä on tullut näinkin suuri maailmanlaajuinen hitti. Oh My Irma on toteutukseltaan ja tarinaltaankin lopulta hyvin minimalistinen ja sen käsittelemät teemat ovat pikemminkin ajattomia kuin kärkevän ajankohtaisia.

Lisäkehuja ansaitsee näytelmän lakoninen huumori, jonka toiminta on oikeastaan kokonaan McGeen näyttelijänsuorituksen varassa. McGee on myös niin selkokielinen esiintyjä, että ilman tekstejäkin näytelmän englanti on erittäin ymmärrettävää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s