To Live

Denis Shvedovin esittämä karkuri ei pelkää käyttää kivääriään. (Kuva: HIFF)

Denis Shvedovin esittämä karkuri ei pelkää käyttää kivääriään. (Kuva: HIFF)

(Zhit, Venäjä 2010)

Sarja: R&A 2013

Yuri Bykovin debyyttielokuva nostaa esiin ikiaisia kysymyksiä tiiviin eloonjäämistaistelun muodossa.

Bykovin sekä käsikirjoittama että ohjaama To Live on todella vahva esikoiselokuva. Laida-koiransa kanssa lintumetsälle lähtenyt Mikhail (Vladislav Toldykov) kohtaa äkkiarvaamatta asemiehiä pakenevan Andrein (Denis Shvedov), jonka tämä auttaa pahimmasta kiipelistä.

Pakomatka on kuitenkin tyssätä heti alkuunsa vanhan Ladan upotessa kosteikkoon kun kaupunkiin on vielä täyden päivän patikkamatka. Vaikka huonokuntoinen Mikhail on Andreille melkein pelkkä riippakivi, osoittautuu hänen aluetuntemuksensa tärkeäksi selviytymisen kannalta. Kaksikko liittoutuu yhteen, vaikka Andrei tekeekin selväksi, että ”sinä et ole minulle mitään enkä minä sinulle”.

Teknisessä toteutuksessa on äänen- ja kuvanlaadun kannalta hieman parannettavaa, mutta tiukka dialogi, hallittu ohjaus ja Ivan Burlakovin äärimmäisen osaava kuvaus paikkaavat puutteet tehokkaasti. Ajojahdin näyttämönä toimiva rappeutunut maaseutu on kuin suoraan Stalkerin (1979) Vyöhykkeeltä, eikä tunnelmakaan jää siitä kauas.

To Live on intensiivinen trilleri, jossa syvällisiä elementtejä ja lakonista huumoria käytetään juuri sopivan säästeliäästi. Se ei kuitenkaan jää pelkän viihde-elokuvan tasolle, vaan loistavan keskuskaksikon vuoropuhelu nostaa esiin filosofisia peruskysymyksiä ihmisyydestä ja eloonjäämisestä. Selviävätkö luonnontilassa ne jotka liittoutuvat vai yksinäiset sudet?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s