People Mountain People Sea

People Mountain People Sea(Ren shan ren hai, Kiina 2011)
Sarja: Helsinki Cine Aasia

People Mountain People Sea ei päästä katsojaansa helpolla, mutta se tarjoaa äärirealistisen ja toteutukseltaan poikkeuksellisen hallitun kertomuksen, joka avautuu elävänä ja todellisena.

Cai Shangjunin ohjaama ja osin käsikirjoittama People Mountain People Sea kertoo kotikyläänsä vuoristoon palaavasta Lao Tiestä (Chen Jianbin), jonka veli murhataan ryöstön yhteydessä elokuvan vähäeleisessä alkukohtauksessa. Lao ei luota poliisivoimiin, joten potkut hiljattain saanut kaivosmies lähtee itse jäljittämään rikollista ja kostamaan veljensä kuolemaa.

Tarina ei kuitenkaan ole People Mountain People Sean keskeisin aspekti, vaan sen käsinkosketeltavan aito kuvaus. Likimain kaikki elokuvan toteutukselliset valinnat ovat realistisesti motivoituja. Lähikuvia tai kuva/vastakuva -leikkausta ei käytetä juuri ollenkaan, vaan kamera sijaitsee tapahtumapaikassa kuin sattumanvarainen sivustakatsoja.

Sama sattumanvaraisuus pätee myös kerrontaan, sillä läheskään kaikki elokuvan kohtaukset eivät kuljeta tarinaa eteenpäin, eikä monia piirteitä, kuten henkilöhahmojen välisiä suhteita, selitetä katsojalle juuri lainkaan. Cai Shangjunin yleisö katsoo tarinaa ulkopuolisen silmin, oman päättelykykynsä varassa.

people_mountain_people_sea_2MLähes jokaisen otoksen voimakas syvätarkkuus lisää elokuvan todentuntua. Autiot vuoristomaisemat ja kaupungin alamaailma näyttäytyvät kirkkaina ja selkeinä. Dong Wein kolkon kaunista musiikkiakin käytetään vain transitioissa. Jopa dokumentit ovat yleensä editoidumpia ja muokatumpia kuin People Mountain People Sea.

Toteutuksen äärimilleen viety realismi vaatii kuitenkin valtavirran kerrontaan tottuneelta katsojaltaan tavallista enemmän valppautta. Etenkin elokuvan loppupuolen kaivosjakso on hieman hankalaa seurattavaa.

People Mountain People Sea on joka tapauksessa poikkeuksellinen elokuva, joka pitää kiinni tyylivalinnoistaan loppuun asti. Kiinalaisyhteiskunnan nurja puoli näyttäytyy kaikessa kurjuudessaan, jonka halki loistavan näyttelijäsuorituksen tekevän Chen Jianbinin tie kulkee kohti vääjäämätöntä loppuaan. Käsikirjoittajana enemmänkin tehneen Cai Shangjunin tulevaisuus elokuvantekijänä näyttää tällä perusteella erittäin hyvältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s