[REC]3 Génesis

(Espanja, 2012)

Jaume Balaguerón poistuttua [REC]-sarjan toisen ohjaajan pestistä, on käsikirjoituksestakin vastaava Paco Plaza vienyt elokuvasarjan tyylillisesti ja visuaalisesti uuteen suuntaan. Mutta mikä tekee tästä [REC]-elokuvan?

Kuten nimikin viittaa, oli alkuperäisen [REC]-leffan (2007) idea perustua kokonaan käsikameraan ja realistisen tunnelman pelottavuuteen. Jatko-osa (2009) laajensi hektisen zombie-epidemian kuvausta muun muassa poliisin iskuryhmäläisten kypäräkameroihin, mikä oli kekseliästä, vaikka leffa muuten kalpenikin ensimmäisen osan rinnalla.

[REC]3 Génesis alkaa hauskalla vuorottelulla käsikameran ja steady-camin välillä, mutta nimiruudun jälkeen pistetään kamerat päreiksi ja siirrytään perinteiseen kuvaustyyliin. Tarinassa seurataan Claran (Leticia Dolera) ja Koldon (Diego Martín) hääpäivää, joka saa odottamattoman käänteen edellisosien epidemian saavuttaessa juhlaväen.

Yhteydet Génesiksen ja edellisen [REC]-leffojen välillä ovat minimaaliset. Juonellisesti aiempaan viitataan elokuvassa vain kerran, taustalla näkyvän uutisraportin muodossa. Lisäksi Génesis on paljon kevytmielisempi ja splätter-tyylisempi, eikä se enää edes tosissaan pyri säikäyttelemään katsojaa.

Kun tähän lisätään tekninen muutos perinteiseen kuvaustyyliin, täytyy kysyä, miksi Génesis ylipäätään kuuluu ko. elokuvasarjaan? Yhteydet edeltäjiin ovat niin marginaaliset, että kolmososan voi varsin hyvin katsoa itsenäisenä zombie-elokuvana.

Loppupeleissä [REC]3 Génesis pärjääkin paremmin omillaan. Se on ihan passeli splätter-leffa, vaikkei nyt genren klassikoiden tasolle ylläkään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s