Roman Polanski: A Film Memoir

(Iso-Britannia, 2011)

Roman Polanskin elämää kronikoiva Roman Polanski: A Film Memoir tarjoaa hieman poikkeavan ja henkilökohtaisen näkökulman suuren ohjaajan elämään. Kokonaisuutena dokumentti jää turhan lyhyeksi ja epätasapainoiseksi.

A Film Memoir on erikoinen elämänkerta, sillä se koostuu pelkästään ohjaaja Laurent Bouzereaun ja Roman Polanskin käymistä keskusteluista. Yli 20 tuntia haastattelumateriaalia on tiivistetty vain 90:een minuuttiin, mikä on sääli, sillä paljon jää myös käsittelemättä.

Roman Polanski on elänyt poikkeuksellisen vivahteikkaan ja tragedioiden täyttämän elämän. Hän oli vasta lapsi juutalaisvainojen aikana ja elämä Krakovan getossa oli ankaraa. Vuoden 2002 The Pianist -teoksessaan Polanski käytti omakohtaisia kokemuksia lapsuudestaan ja elokuvan materiaalia käytetään myös dokumentin kuvituksena.

Juutalaisvainoista siirrytään pian Polanskin elokuvauran alkuun ja yllättävän nopeaan menestykseen. Sharon Taten kohtaamista, pariskunnan onnea ja sen traagista loppua ruoditaan taas pidempään, samoin myöhempään sekaantumista 13-vuotiaaseen Samantha Geimeriin. Jälkimmäisen tapauksen vuoksi Polanski ei vieläkään kykene palaamaan Yhdysvaltoihin.

Dokumentti etenee melko sujuvasti, mutta sitä on kuvitettu liian vähän ja paikoin Bouzereau tilkitsee keskusteluiden aukkoja kömpelöillä tekstinpätkillä. Kokonaisuus toimii, mutta vain Polanskin mielenkiintoisen ja koskettavan elämäntarinan vuoksi. Yksityiskohdista sen sijaan tulee amatöörimäinen kuva ja näkee selvästi, että Bouzereau on tehnyt lähinnä DVD-dokkareita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s