Fight for Your Life

(USA, 1977)

Alkuperäiseltä Video Nasties -listalta löytyvä Fight for Your Life tarjoilee rasistisia stereotypioita, tyylipuhdasta eksploitaatiota ja loistavan nimikkobiisin.

Robert A. Endelsoninohjaama Fight for Your Life kertoo kolmen pankkirosvon pakomatkasta, jolla he päätyvät pitämään ottamaan panttivangikseen tummaihoisen pappismiehen (Robert Judd) ja tämän perheen. Väkivaltaisten varkaiden on tarkoitus pitää perhettä vankinaan vain pimeän tuloon asti, jotta he voisivat turvallisemmin paeta alueelta, mutta tilanne kärjistyy jo ennen tätä sietämättömäksi.

Varkaiden pikkumaista nokkamiestä Jessie Lee Kanea esittää Blade Runnerista (1982) tuttu William Sanderson, joka panostaa suoritukseensa paljon enemmän kuin puolivillainen elokuva ansaitsisi. Yksin Sandersonin roolityö pitää koossa elokuvan, joka muuten tulisi täysin unohdetuksi genrensä parempien edustajien joukossa.

Fight for Your Lifen jännite perustuu Kanen ja tummaihoisen perheen väliseen konfliktiin. Rasistinen ja isotteleva Kane pyrkii kaikin keinoin nöyryyttämään panttivankejaan, ei vain siksi että nämä ovat eri rotua, vaan siksi, että he vastustavat väkivaltaa ja käyttäytyvät ylimielisesti.

Elokuvasta on ilmeisesti olemassa leikkaamaton versio, mutta ainakin Night Visions -festarilla esitetystä versiosta jäivät puuttumaan kaikki varsinaisesti karut kohtaukset, ja esimerkiksi avainkohtaus, jossa Kane raiskaa pappismiehen tyttären jäi lähes näyttämättä.

Fight for Your Life ei ole mitään ihmeellistä, mutta vanhojen b-leffojen ystävät löytävät siitä varmasti jotain sympaattista. Rikollisten psykologisointi on köyhyydessään säälittävää, mutta William Sanderson onnistuu vähistäkin aineksista rakentamaan mielenkiintoisen hahmon. Samantyyppisistä elokuvista vaikkapa alkuperäinen The Last House on the Left (1972) on huomattavasti parempi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s