The Raid

(Indonesia, 2011)

The Raid: Redemption on ehditty jo monessa lähteessä julistaa vuosituhannen parhaaksi toimintaelokuvaksi. Olipa sitten action-leffojen tyylilajista mitä tahansa mieltä, on The Raid vähintäänkin vaikuttava adrenaliinipurkaus.

Alunperin walesilainen ohjaaja Gareth Evans on kunnostautunut itämaisten taisteluelokuvien saralla, jonne myös The Raid välttämättä kategorisoidaan, vaikka sen toimintakohtaukset koostuvat paljon muustakin kuin hakkaamisesta.

Jakartalle sijoittuvassa toimintatrillerissä seurataan kahdenkymmenen eliittipoliisin iskua rikollispomo Tama Riyandin (Ray Sahetapy) päämajaan linnoituksenomaisessa kerrostalossa. Myös elokuvan koreografina toimiva Iko Uwais esittää nuorta poliisia, jolla on omakin päämääränsä virallisen tehtävän ohella. Pian myös selviää, ettei itse iskukaan ole täysin laillisella pohjalla.

The Raid ei toimi juonellaan vaan toiminnallisella jännitteellään, joka intensiteetillään pieksee mennen tullen Hollywood-kilpailijansa. Näyttelijät ovat mukiinmeneviä, paitsi Ray Sahetapy, joka on temperamenttisena rikollispomona täysosuma. Jotkut taistelukohtaukset käyvät hieman pitkäveteisiksi, mutta enimmäkseen mäiskintä on luovaa ja mielenkiintoista. Lisäpisteet elokuva ansaitsee muutamista erittäin kekseliäistä tapoista, jollaisia ei ole ainakaan valtavirtaleffoissa ennen nähty.

The Raidei yritä olla turhan syvällinen tai tunteellinen, mikä on itsetietoinen ja perusteltu valinta tyylipuhtaalle action-leffalle. Mitä sitä turhaan hempeilemään, kun brutaaleissa taisteluissa on ihan tarpeeksi tekemistä.

On tietysti turhan voimakasta kutsua elokuvaa ”parhaaksi toimintaleffaksi moniin vuosiin”, mutta vähintääkin tämän vuoden jyräävin taistelueepos on kyseessä. Mainittakoon myös, että USA:n julkaisuun lisätty Linkin Parkin Mike Shinodan musiikki on todella osuvaa. ”Redemption” alaotsikko lisättiin sekin elokuvaan vasta jenkkiversiossa, sillä nyt elokuvalle suunnitellaan jo trilogian muodostavia jatko-osia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s