Sawako Decides

(Kawa no Soko kara Konnichiwa, Japani 2010)

Japanilainen ”komedia” Sawako Decides on hieno osoitus siitä, kuinka salliva genre komedia loppupeleissä on. Yuya Ishiin käsikirjoittama ja ohjaama elokuva ei ehkä naurata perinteisin keinoin, mutta sitäkin avoimemmin se suhtautuu hahmoihinsa, tarinaansa ja katsojaansa.

Sawako (Hikari Mitsushima) on 18-vuotiaana Tokioon paennut tyttö, jolla on menossa viides vuosi tokiossa, viides työpaikka ja viides poikaystävä. Yllättäen hän kuitenkin kuulee isänsä sairastuneen vakavasti ja päättää poikaystävänsä painostuksesta palata kotiin maaseudulle, vaikka siellä odottaakin konflikteja ja ikävyyksiä.

Sawakon isä Tadao (Kotaro Shiga) on toiminut simpukoita pakkaavan ja toimittavan pikkuyhtiön johtajana, minkä työn tytär yrittää ottaa hoitaakseen. Samalla poikaystävä Kenichi (Masashi Endô) painostaa avioliittoon, vaikka Kenichin lapsi (aiemmasta liitosta) ei vielä edes suostu puhumaan Sawakolle. Simpukkayhtiön naiset taas kieltäytyvät ottamasta kotikaupunkinsa jättänyttä nuorta vakavasti.

Sawakoa näyttelevä Hikari Mitsushima muistetaan Sion Sonon erinomaisesta Love Exposuresta (2008), mutta Sawako Decidesissa hän pääsee irrottelemaan moneen suuntaan ja luomaan samaan aikaan sympaattisen ja ongelmallisen hahmon. Teini-idolina ja popparina tunnettu Mitsushima on ehdottomasti tämän hetken vakuuttavimpia nuoria näyttelijöitä.

Sawako Decidesin miellyttävyys syntyy sen katkeransuloisesta huumorista ja melankolisesta tunnelmasta. Illat hiljaisuudessa olutta särpivä Sawako on mahtava hahmo. Hän on jäänyt vangiksi elämään, joka ei tarjonnutkaan hänen odottamaansa menestystä ja erikoisuutta.

Sawako Decides kiinnittää myös paljon huomiota paitsi työväenluokkaan, myös naisen asemaan Japanin kulttuurissa. Sawako on miltein loppuun asti täysin muiden ihmisten vietävissä, eikä häneltä odoteta juuri muuta kuin tottelemista. Samalla hän ihailee maalaistehtaan naisia, jotka ovat löytäneet jonkinlaisen tasapainon elämäänsä.

Sawako Decideson lyhyesti sanottuna erinomainen komedia.

Levittäjä: Third Window Films (UK)

Tekstitys: Englanti

Aluekoodi: 2

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s