Peter F. Hamilton, Manhattan in Reverse

(PanMacmillan, 2011)

Peter F. Hamiltonin julistetaan kirjojen mainosteksteissä olevan Ison-Britannian myydyin kirjailija, eikä ihme. Nopea julkaisutahti ja koukuttavat, moniosaiset avaruusoopperat ovat Hamiltonin myyntivaltti, eikä hän kirjoita turhan korukielisesti edes suurelle yleisölle. Tuore novellikokoelma Manhattan in Reverse jatkaa tuttua linjaa, mutta tarjoaa paljon uutta.

Novellikokoelman alkusanoissa Hamilton kuvailee itseään ei-niin-huomattavaksi novellistiksi. Pitkistä romaanisarjoista tunnettu kirjailija on tähän mennessä julkaissutkin vain yhden novellikokoelman A Second Chance at Eden (1998). Manhattan in Reverse sisältää kaikki miehen kirjoittamat novellit sitten vuoden 1998, joista kaikki paitsi nimikkotarina on julkaistu aiemmin antologioissa ja lehdissä.

Kokoelman aloittava Watching Trees Grow on yli 80-sivuisena melko raskas avaus, mutta Hamiltonin realistiseen proosaan tottuneille se tarjoaa sitä itseään. Hamilton ei koristele tekstiään poetiikalla vaikkapa Iain M. Banksin tai Dan Simmonsin tyyliin, vaan hän pitäytyy faktuaalisessa, jopa teknisessä kerronnassa. Olennaista on tarina, ei teksti.

Watching Tree Grow on yhdistelmä vaihtoehtohistoriaa, dekkaria ja futuristista teknologiaa. Vaihtoehtoisesta 1830-luvun Englannista alkava tarina seuraa arvostetun Raleigh-suvun edustajaa Edwardia, joka alkaa poliisin apuna tutkia sukunsa nuoren opiskelijan murhaa. Täysin motiivittomalta vaikuttava murha osoittautuu heti kättelyssä mahdottomaksi selvittää, vaikka opiskelijan koko ystäväpiiri on epäiltyjen joukossa.

Tarina jatkuukin sitten useamman sadan vuoden ajan, Edwardin palatessa teknologisten uudistusten myötä vanhan juttunsa äärelle. Samalla kun rikos alkaa selvitä, avautuu lukijalle koko kekseliäs vaihtoehtohistoria, jossa kaikki palautuu luonnottoman pitkään elävien kladiaattoreiden jalostamiseen.

Toisena seuraava Footvote on lyhyempi ja helpommin lähestyttävä: yksityinen idealisti on avannut nykypäivän Englantiin madonreiän, jonka kautta hän lupaa tiukat kriteerit täyttäville kansalaisille mahdollisuuden aloittaa alusta New Suffolkiksi nimetyllä planeetalla. Pääosassa on eronnut Jannette, jonka aviomies Colin aikoo paeta lasten kanssa uuteen maailmaan.

If at First… on novellikokoelman humoristisin ja samalla miellyttävin tarina, josta ei rakenteen puolesta kannata paljastaa juuri mitään. Sitä seuraava The Forever Kitten puolestaan on lyhyt raapale geenimanipulaatiosta ja vallasta.

Kokoelman loput novellit palaavat Hamiltonin menestyneen Commonwealth-jatkumon maailmaan. Koska jatkumo koostuu tällä hetkellä jo kuudesta kirjasta – prologista Misspent Youth (2002), kaksiosaisesta The Commonwealth Sagasta (2004 & 2005) ja The Void Trilogystä (2007-2010) – voi tarinoita olla hiukan hankala sisäistää tuntematta taustoja.

Blessed by an Angel on periaatteessa itsenäinen poliisijuttu, joka kuitenkin osoittautuu Void-trilogian alkusoitoksi. Kaksi viimeistä novellia taas tuovat takaisin Paula Myon, Commonwealthin ehdottomasti kiinnostavimman hahmon. Myo on geneettisesti ”valmistettu”, pakkomielteinen ja neuroottinen etsivä, joka ei voi jättää tapausta selvittämättä loppuun asti. Hamiltonin juonet liittyvät vahvasti jatkumon kokonaistarinaan ja tarjoavat sarjan faneille tuttua teknotrilleriä.

Ylipäätään 52-vuotias Hamilton tuntuu viime vuosina alati parantuneen kirjoittajana. Manhattan in Reverse lupaakin hyvää seuraavalta, itsenäiseltä romaanilta Great North Road, jonka on määrä ilmestyä loppuvuodesta 2012.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s