Jon Anderson – Three Ships

JOULUKALENTERI 22/24

Jon Anderson – Three Ships
(Elektra/Asylum, 1985)

Yes-yhtyeen pitkäaikainen nokkamies Jon Anderson on yleensä sooloalbumeillaan vähintäänkin sympaattinen, jos musiikkillinen anti onkin melko tavanomaista. Poikkeuksen tekee vuoden 1985 joululevy Three Ships, joka on aivan omaa luokkaansa. Three Ships on posketon yhdistelmä 1980-luvun pahimpia efektejä ja pateettista rakkausjulistusta. Levy on kokonaisuudessaan omistettu Beyond War -hippijärjestölle.

Three Ships alkaa lyhyellä ”Save All Your Love” -hehkutuksella. Se on vielä ihan tavanomaista Andersonia, kuin myös kappaletta seuraava Vangeliksen säveltämä ”Easier Said Than Done”, joka tosin venyy liian pitkäksi musiikillisiin aineksiinsa nähden. Soolossa pimputellaan joululaulusävelin, mutta nimikkobiisi ”Three Ships” on ensimmäinen perinteinen joululaulu. Käytännössä se on ”I Saw Three Ships” uudella sovituksella, jossa ei tympeitä scifi-huminoita säästellä.

First the planet, a star
Suspended in the realm of infinity
Soul and
light charged together
In form called life adorned
To which the
world offered a home
Once made for love
And love alone
For you, for me

”Forest of Fire”, san. Jon Anderson

Neljäs raita ”Forest of Fire” on muka-etnistä kilkuttelua ja epäselvää hoilaamista. Se liukuu suoraan ”Ding Dong Merrily on High” -joululauluun, josta ei siitäkään selvitä ilman syntetisaattoreita. A-puolen lopettaa ”Save All Your Love (reprise)”, ikään kuin aloitusraita olisi kaivannut toistoa.

B-puolen avaa perinteinen ”The Holly and The Ivy”, jossa lähennytään jo kristillistä julistuksellisuutta torvisoittokuntaa myöten. Sitä seuraava oma kappale ”Day of Days” on tavanomaisempaa Andersonia, mutta sekin tuntuu viittaavan Jeesuksen syntymään. Välisoitto ”2,000 Years” kuljettaa ”Where Were You?” -kappaleeseen, jossa käyttöön otetaan 80-luvun hirveimmät konerummut.

Where were you upon that night
Just as the moon was breaking
They had been asleep their sleep
On a hill all of heaven was singing
Glory days upon the earth
This the song of heaven
When at last the spell was heard
All around us feel forgiven

”Where Were You?”, san. Jon Anderson

Albumin lopettavat ”Oh Holy Night”, Andersonin oma kappale ”How It Hits You”, sekä ”Jingle Bells”. Yliampuvassa ”Oh Holy Nightissa” vierailee gospel-muusikko Sandra Crouch, ja lyhyessä ”Jingle Bellsissä” Andersonin nuorin tytär Jade Anderson, joka oli tuolloin vasta lapsi. Mystikkona tunnetun Andersonin kristillinen julistaminen on hieman yllättävää, mutta voisiko se olla vain yritys tuottaa myyvää materiaalia?

Jotakin hyvää on sanottava: heleä-ääninen Anderson hyvä laulaja, sitä ei voine kiistää. Mutta siinä ne hyvät puolet melkein ovatkin. Jotkut perinteiset joululaulut voivat toimia tunnistettavuudella ja nostalgisuudella, mutta ylimalkaan Three Ships on lattea, kyllästyttävä, ärsyttävän saarnaava ja pateettinen. Tarvitaan todella naiivi ihminen kutsumaan tätä hyväksi, saati progeksi.

Albumi uudelleenjulkaistiin CD:llä vuonna 2007, jolloin raitojen lukumäärä miltein kaksinkertaistui, sillä joukkoon on tungettu biisejä muilta Andersonin albumeilta sekä joitakin ennen julkaisemattomia – siltä varalta, ettei joku saanut tarpeekseen jo alkuperäisistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s