A Very Scary Solstice

JOULUKALENTERI 15/24

A Very Scary Solstice
(HPLHS, 2003)

A Very Scary Solstice on ensimmäinen kahdesta yhdysvaltalaisen H. P. Lovecraft Historical Societyn tuottamasta joululevystä, jotka ammentavat aiheensa H. P. Lovecraftin klassikkonovelleista. Levyllä perinteiset joululaulut saavat uudet, parodiset sanoitukset Cthulhu-mytologian hengessä. Viittauksia pursuava fanituote on myös mitä tunnelmallisinta kuunneltavaa vuoden pimeimpään aikaan.

Ajatus Lovecraft-henkisestä joululevystä on jo lähtökohtana erittäin parodinen, mutta HPLHS:n toteutus onnistuu silti yllättämään nerokkailla teksteillä ja pätevällä toteutuksella. Sanoituksista vastaavat pääasiassa The Call of Cthulhun (2005) ohjaaja Andrew Leman ja The Whisperer in Darknessin (2011) ohjaaja Sean Branney, jotka ovat myös tuottaneet albumin. Laulajia ja muusikoita levyltä löytyy lukuisia, ja kuorossa laulavat tietysti kaikki paikalle päässeet.

It’s beginning to look a lot like fish-men
Everywhere I go;
From the minute I got to town
And started to look around
I thought these ill-bred people’s gillslits showed.
I’m beginning to hear a lot of fish-men
Right outside my door,
As I try to escape in fright
To the moonlit Innsmouth night
I can hear some more.

”It’s Beginning to Look a Lot Like Fishmen”, san. Andrew Leman

Levyn 25:n kappaleen joukkoon mahtuu vahvempaa ja heikompaa antia. Parhaimmillaan parodiasanoitukset ovat hysteerisen hauskoja, kuten Lovecraftin The Shadow Over Innsmouth -novellin tapahtumia seuraileva ”It’s Beginning to Look a Lot Like Fishmen” tai erittäin tunnelmallinen The Call of Cthulhu -sovitus ”I’m Dreaming of a Dead City”. Väliinputoajia taas ovat muun muassa ”The Shoggoth Song” ja ”Here Comes Yog-Sothoth”.

You’d better watch out; you’d better go hide.
An Elder Sign is needed for this Yuletide.
Great Old Ones are coming to town.

They’re making a fist and shaking it twice.
They’re going to hit you naughty or nice.
Great Old Ones are coming to town.

”Great Old Ones Are Coming to Town”, san. Sean Branney

Parodialevyjen hauskuus perustuu usein siihen, kuinka tunnistettavia kappaleet ovat ja kuinka lähelle alkuperäisiä niiden sanoitukset saadaa osumaan. Levyn joululaulut ovat enimmäkseen niin tuttuja, ettei alkuperäisten nimien mainitseminen tunnu edes mielekkäältä, vaikka joukkoon mahtuu suomalaisittain vähemmänkin tuttuja kappaleita, kuten ”Feliz Navidad” (eli ”Es Y’Golonac”).

HPLHS viihdyttää muutenkin kuin irvailemalla alkuperäisiä joululauluja, sillä Lovecraft-tuntemus ja lukemattomat viittaukset ovat faneille parasta mahdollista viihdettä. (Kultistit eivät tietysti vietä joulua, vaan Talvipäivänseisausta – onhan se vuoden pimein päivä.)

Vaikka A Very Scary Solstice on tarkoitettu lähinnä hauskuuttamaan, tavoittaa se paikoin miltein vakavan tunnelman. Tällainen on esimerkiksi Lovecraftia ylistävä ”Mythos of a King”, joka summaa Cthulhu-kirjailijan elämän ja perinnön melko kauniisti.

He was hardly famous, and never rich
Unless you count his friends
For his gothic pen has inspired men
And his vision still extends.

Mickatonic! The Necronomicon!
Great Cthulhu! And his spawn!
In his cosmic tales horror never fails
It’s the mythos of a king.

”Mythos of a King”, san. Andrew Leman

Levy on saatavilla myös sanoitusvihkosen kanssa, josta kannattaa maksaa ylimääräiset dollarit. Toinen joulualbumi An Even Scarier Solstice julkaistiin vuonna 2006.

One comment

  1. Päivitysilmoitus: An Even Scarier Solstice « Obskuuri.net

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s