Silent Night, Deadly Night 2

JOULUKALENTERI 5/24

Silent Night, Deadly Night 2
(1987)

Silent Night, Deadly Night on Charles Sellierin slasher-elokuva vuodelta 1984. Jonkinlaisen kulttimaineen saavuttanut elokuva kertoo pojasta, jonka vanhemmat joutuvat joulupukiksi pukeutuneen murhaajan uhriksi, minkä seurauksena pojasta itsestään kasvaa sosiopaattinen sarjamurhaaja. Silent Night, Deadly Night Part 2 (1987) sen sijaan on aivan toisenlaisen maineen saavuttanut jatko-osa: luvattoman törkeä rahastusyritys, joka ei onnistu edes siinä.

Silent Night, Deadly Night 2 ei ole vain huonoimpia jatko-osia – sillä on hyvä mahdollisuus olla yksi kaikkien aikojen surkeimpia elokuvia.

Jatko-osa kertoo ensimmäisen osan tarinan uudelleen sarjamurhaajan veljen Rickyn näkökulmasta, ja tekeekin sen melkein kohtaus kohtaukselta, käyttäen röyhkeästi enimmäkseen ensimmäisen elokuvan kuvamateriaalia. DVD:n kommenttiraidalla ohjaaja Lee Harry kertoo, että tuotantoyhtiön ohje oli kierrättää ensimmäinen elokuva uudelleen lisättyjen kohtausten kera. Tarkoitus ei siis ollut alunperin tehdä varsinaista jatko-osaa.

Anteeksiantamattoman elokuvasta tekee se, että ensimmäinen Silent Night, Deadly Night vaikuttaa klippien perusteella olevan melko hyvää slasher-kauhua. Materiaalin kierrättäminen olisi ehkä reilumpaa, jos alkuperäisteos olisi jo valmiiksi poskettoman huono. Kaikenlisäksi vanhaan kuvamateriaaliin on lisätty muutamia leikkauksia, jotta Ricky ylipäätään voisi tarinaa kertoa – hän ei näet alunperin ollut paikalla suurimmassa osassa kohtauksista.

Silent Night, Deadly Night 2 on siis vain puoliksi uutta materiaalia, mutta pian katsoja jo toivoo, ettei olisi sitäkään vähää. Käsikirjoitus on kömpelöä kuraa ja Rickyn näyttelijä Eric Freeman on jumalattoman huono. Freemanin ylinäytteleminen on niin tökeröä, että hänen itsensäkin on ollut pakko se tiedostaa. Freeman on sittemmin kadonnut kokonaan, eikä häntä tavoitettu tekemään elokuvan kommenttiraitaa.

Silmiinpistävää on sekin, ettei jouluelokuvan jatko-osassa mikään viittaa jouluun. Se, että alussa ilmoitetaan olevan jouluaatto ei riitä, kun ulkona on vuoroin kesäisen aurinkoista ja vuoroin syksyistä. Missä ovat joulukoristeet ja -laulut?

Jos tästä jotain hyvää voi hakea, on elokuva sentään muutamaan otteeseen tahattomasti hauska. YouTube-hitiksi noussut ”Garbage Day!” -kohtaus on siitä hyvä esimerkki. Tuskinpa elokuvaa olisi ilman nettihuomiota edes julkaistu Suomessa. Siitä ei silti kannata maksaa edes alehyllyn hintaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s