Catfish

Catfish
(USA, 2010)

Catfish oli kenties vuoden 2010 dokumenttitapaus. Elokuva kertoo erikoisen tarinan internet-yhteiskunnasta. Aloittelevat ohjaajat Henry Joost ja Ariel Schulman alkoivat syksyllä 2007 seurata Arielin veljen Yaniv Schulmanin erikoista nettiystävyyttä, joka alkoi jo kehittyä kohti vakavampaa ihmissuhdetta, kun kaikki ei mennytkään aivan niin kuin piti.

Yanivin tarina alkaa, kun hänen ottamansa valokuva julkaistaan aikakauslehdessä. Jonkin ajan kuluttua hän saa postitse maalatun version kuvastaan Michiganissa asuvalta 8-vuotiaalta Abbylta. Hiljalleen Yaniv alkaa sähköpostivaihtoon Abbyn ja tämän perheen kanssa. Perheenjäsenet ja heidän tuttavansa lisäävät hänet ystäväkseen Facebookissa, eikä Yaniv osaa epäillä tilanteessa olevan mitään kummallista.

Olennainen käänne tapahtuu, kun Yaniv alkaa eräänlaiseen kaukosuhteeseen Abbyn isosiskon Meganin kanssa. Megan on myös taiteilija ja laulajakin, mutta eräänä päivänä käykin ilmi, että naisen Facebookiin lataamat kappaleet eivät olekaan hänen itsensä laulamia. Kysymysten ja epäilysten vyyhti kasvaa eksponentiaalisesti ja Yaniv päättää ajaa Michiganiin kohtaamaan Abbyn perheen.

Catfishistä on vaikea kirjoittaa pilaamatta elokuvan jännitystä. Ohjaajat ovat saaneet aikaan poikkeuksellisen tiivistunnelmaisen dokumentin, joka on etenkin ensimmäisen 45 minuutin ajan todella kihelmöivää katsottavaa. Loppupuolen paljastusten myötä tunnelma kärsii – tai oikeammin muuttuu.

Catfish on puoliksi trilleri, puoliksi dokumentti. Se pitää katsojan varpaillaan ja esittää samalla kipeitä kysymyksiä internetin ja identiteetin fiktiivisyydestä. Joost ja Schulman pääsivät Catfishin meriiteillä ohjaamaan seuraavan Paranormal Activity -elokuvan (2011), mikä kertoo jotakin heidän dokumenttinsa saamasta huomiosta. Kannattaa ehdottomasti katsoa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s