High Crime

High Crime
(La polizia incrimina, la legge assolve, Italia/Espanja 1973)

Spagetti-westerneistä ja Inglorious Bastardsista (1977) tunnetun Enzo G. Castellarin ensimmäinen rikosleffa High Crime, joka tunnetaan myös nimellä The Marseille Connection, saavutti ilmestyessään 1970-luvulla valtavan suosion. Franco Neron tähdittämässä italo-trillerissä moraalisesti taipumaton komisario Bellie ratkaisee valtavaa huumekauppaketjua, jonka ylimmät portaat eivät lakia pelkää.

High Crime on geneerinen lajityyppinsä edustaja. Franco Neron hahmo esitetään ihanteellisena poliisina, jonka yksityiselämässä olisi kuitenkin parantamisen varaa. Hänen tyttärensä Anitan roolissa nähdään ohjaajan tytär Stefania G. Castellari (nyk. Goodwin), joka on myöhemmin työskennellyt itsekin ohjaajana. Komisario Bellietä avustaa rehti mafioso Cafiero (Fernando Rey).

High Crimen yhtäläisyydet esimerkiksi Castellarin myöhempään Day of the Cobraan (1980) ovat huomattavat jopa yksittäisten kohtausten tasolla. Elokuvan suurin ongelma onkin, ettei sitä erota aikansa ja genrensä muista edustajista oikein mikään. Juoni elokuvassa on ehkäpä tavanomaista monimutkaisempi, mutta sekään ei High Crimessa ole oikeastaan eduksi. Ensimmäinen puolikas menee katsojalla arpoessa kuka kukin on ja kuka on kenenkin puolella. Suurimmat tarinalliset käänteet tapahtuvat aivan lopussa, ennen kaiken ratkaisevaa ammuskelua Marseillesin satamassa.

Ei High Crimea kuitenkaan voi erityisesti moittia. Se on tyylipuhdas lajityyppinsä edustaja, jota tahdittavat De Angeliksen veljesten poikkeuksellisen progevaikutteiset musiikit. Franco Nero on yhtä charmikkaan jäyhä kuin muissakin rooleissaan, ja parhaimmillaan elokuva kulkee jouhevasti eteenpäin. Ei se mitään ihmeellistä ole, muttei huonoakaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s